Fenomenul violenţei domestice ar putea fi oprit odată cu schimbarea mentalităţii populaţiei. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, în cadrul căreia a fost pus în discuţie cazul asasinării unei fetiţe de cinci ani de către mama sa, transmite IPN.
Viorica Dumbrăveanu, şefa direcţiei protecţia copilului din cadrul Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, consideră că pentru acest caz o parte din vină o poartă fiecare cetăţean, care ar fi putut să informeze autorităţile despre violenţele aplicate faţă de copii şi să prevină astfel tragedia. „Asistentul social este obligat să intervină în cazurile de aplicare a tratamentului violent faţă de copii, dar el nu poate să cunoască toate nuanţele din fiecare familie din localitate. Este necesară acea implicare civică a cetăţenilor, care să vină către asistentul social cu sesizări. Din păcate oamenii de cele mai multe ori rămân indiferenţi şi consideră aplicarea violenţei faţă de copii drept o normalitate”, a spus Dumbrăveanu.
Avocatul Adrian Lebedinschi învinuieşte de acest caz şi autorităţile, care n-au putut să prevină tragedia. „Este cunoscut faptul că în Republica Moldova se consumă mult alcool. Nu este exclus ca asasina să sufere de vre-o boală psihică. Se ştie că spitalele de psihiatrie au redus numărul locurilor pentru bolnavi, aşa că o bună parte din bolnavii psihici locuiesc printre noi. Iar cu atitudinea pe care o au autorităţile faţă de aceste probleme, nu este exclus că astfel de cazuri ar putea să se mai repete”, a conchis avocatul.
Psihologul Daniela Sâmboteanu consideră că de acest caz este vinovată întreaga societate, care acceptă violenţa faţă de copii drept o normalitate. „În cazul dat mama asasină a încercat să-şi justifice comportamentul şi a motivat că a văzut un film de groază. Dar nu toţi care privesc filme de groază procedează astfel. Şi nu trebuie să arătăm cu degetul la cei bolnavi psihic, care de cele mai multe ori nu manifestă comportament violent. Cele mai multe acte de violenţă faţă de copii o comit persoanele în deplinătatea facultăţilor mintale. În acest caz de vină este mentalitatea, care admite că este ceva normal pentru societatea noastră ca educaţia copiilor să se facă cu pumnul, dar nu sunt prevăzute eventualele riscuri”, a punctat Sâmboteanu.
Daniela Misail-Nichitin, preşedintele organizaţiei „La strada”, de asemenea, vede rezolvarea problemei în schimbarea mentalităţii. „Într-o societate normală se reacţionează de la primele gesturi de violenţa asupra copilului, când tata sau mama îşi pălmuieşte copilul. La noi oamenii nu încearcă să-şi educe copilul într-un mediu armonios, iar părinţii îşi petrec puţin timpul şi comunică foarte rar cu copiii”, a spus Misail-Nichitin.
Potrivit unor sondaje, în fiecare a doua familie din Republica Moldova este aplicată violenţa faţă de copii.