Reținerea a doi membri ai Asociației Promo-LEX de la Chișinău la postul de pacificare de pe Nistru va fi examinată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Tot CEDO va examina dosarul unui deținut din Tiraspol, care a fost închis pentru o mențiune făcută în caietul său, transmite IPN.
Primul caz care va fi examinat de CEDO se referă la reținerea de către soldații ruși a trei persoane și deschiderea ilegală a focului de armă Kalașnikov, fără avertisment. La 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației Promo-LEX, (Ion Manole și Alexandru Postica) și încă o persoană care nu e reclamantă în cauza dată, deplasându-se de la Coșnița spre Chișinău, au fost reținuți la un „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”. Un ofițer rus a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, scrie într-un comunicat Promo-LEX.
Membrii Promo-LEX precizează că au rugat ofițerul rus să întocmească actele procesuale în legătură cu această solicitare, însă acesta a devenit foarte agresiv, bruscând și amenințând persoanele reținute și solicitând la telefon prezența superiorilor săi din Dubăsari. Chiar dacă la fața locului au venit reprezentanți ai structurilor de forță, militarii ruși au continuat să manifeste un comportament agresiv și refuzau să deblocheze automobilul persoanelor reținute abuziv.
Incidentul a fost soluționat după miezul nopții, prin eforturile comune ale reprezentanților structurilor naționale și autorităților constituționale centrale și locale, precum și datorită reacției prompte a jurnaliștilor, societății civile și ale multor localnici din raionul Dubăsari, care au reușit deblocarea traficului și eliberarea automobilului reprezentanților Promo-LEX.
Cel de-al doi-lea dosar examinat de CEDO se referă la detenția ilegală a lui Lypovchenko Oleksandr și condamnarea acestuia de către administrația de facto de la Tiraspol. Bărbatul a fost învinuit de „extremism” pentru o simplă mențiune făcută în caietul său personal – „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”. Lypovchenko Oleksandr a fost închis pentru 3 ani de către regimul de la Tiraspol. În semn de protest, Lypovchenko Oleksandr a ținut mai multe luni greva foamei, iar din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea sănătății lui Alexandr Lypovchenko s-a agravat considerabil.
Potrivit unei practici noi, CEDO oferă un termen de soluționare a cazului pe cale amiabilă, până la 8 iulie 2019. CEDO a decis să acorde prioritate examinării cauzei lui Lypovchenko Oleksandr și a invitat Guvernul Ucrainei să intervină în calitate de terță parte.