Vinerea Mare creştinii ortodocşi comemorează patimile şi răstignirea Mântuitorului
Sfânta şi Marea Vineri, sau Vinerea neagră, este când creştinii comemorează judecarea, schingiuirea, răstignirea, şi îngroparea lui Iisus Hristos.
După cum era obiceiul la evrei, de Paşti era eliberat un întemniţat. Guvernatorul roman Pilat a încercat să-L scape pe Iisus de la moarte, dar, din pricina neînţelegerilor cu evreii, renunţă. Pusă să aleagă între Hristos şi Baraba, mulţimea a cerut eliberarea tâlharului şi răstignirea lui Iisus, strigând: "Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!"
Iisus îşi poartă crucea spre Golgota, unde este răstignit între doi tâlhari, dintre care unul, recunoscându-I nevinovăţia şi dumnezeirea, se învredniceşte de mântuire.
Conform canoanelor, în Vinerea Mare nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, şi se ţine post negru. În seara de vineri, în biserici se cântă Denia Prohodului, adică slujba înmormântării Domnului. Alaiul îndurerat al credincioşilor trece pe sub Sfânta Masă, ca şi când ar trece prin mormântul lui Iisus, după care, în frunte cu preoţii, dă ocol bisericii de trei ori, adică o data pentru fiecare zi a şederii în mormânt, - notează Info-Prim.