Vine canicula
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile temperaturi de peste 35 de grade. Medicii atenţionează că acestea pot afecta grav starea de sănătate, motiv pentru care în această perioadă se impune un comportament special. Într-un comunicat al Centrului naţional ştiinţifico-practic de medicină preventivă, citat de Info-Prim Neo, se spune că vremea caniculară poate deregla întregul echilibru al organismului, generând stări de stres astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual şi alte consecinţe negative.
Căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obişnuit cu temperaturile ridicate. Se produce o creştere excesivă a transpiraţiei, care are rol de regulator termic. Odată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale şi vitamine. În acest caz, pot apărea perturbări ale proceselor metabolice sau o intensificare a simptomatologiei în cazul unor boli cronice:hipertensiune arterială, boli cardiovasculare etc. De asemenea, canicula poate genera crampe, şoc hipertermic, stări de epuizare. Dacă crampele durează mai mult de o ora este necesară consultarea medicului. Epuizarea provocată de caniculă apare după câteva zile şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie.
Medicii recomandă pe timp de caniculă de a evita pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18 , de a purta pălării de soare, haine cu mâneca lungă din fibre naturale, de culori deschise. Se cere de a consuma cel puţin 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, constând din sucuri naturale, apă minerală, care nu vor fi consumate prea reci. Alimentaţia trebuie să fie variată şi preferabil de a se consuma alimente uşoare. Se recomandă consumul cât mai mult al fructelor şi legumelor proaspete.
În locuinţe este necesar de reglat aparatul pentru aerul condiţionat, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura din exterior. Ventilatoarele nu trebuie folosite, dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade C. Ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele sau draperiile trase.
Canicula este perioada prelungită de vreme excesiv de caldă, cu depăşirea cu 5-10°C a temperaturii maxime normale a regiunii în perioada caldă a anului. În Moldova, ca şi în alte regiuni, în ultimele decenii periodicitatea şi intensitatea valurilor de căldură au devenit mai exprimate şi au o durată mai extinsă, maximele de temperatură au devenit mai înalte şi se menţin stabil câte 10-20 de zile.