Limba română trebuie să capete o cât mai mare arie de influenţă în societate şi atunci se va putea spune că ziua de 31 august este o sărbătoare simbol, iar în suflet este sărbătoare în fiece zi, a declarat pentru IPN profesorul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu”, Alexei Axan. În opinia profesorului, vina pentru nefuncţionarea limbii române în societate trebuie să şi-o asume fiecare, pentru că deseori vorbitorii de limbă română, cu prima ocazie, trec la altă limbă decât limba oficială a acestui stat, pentru comoditatea celor cu care discută, ceea ce este incorect.
„Ziua limbii Române este în fiecare zi. Limba înseamnă cultură, limba înseamnă coeziunea puterii şi prin limbă obţinem ceea ce ne dorim, o societatea normală, nu una dezbinată”, a spus profesorul, subliniind că limba nu trebuie să nască revoluţii şi războaie, ci să fie promovată.
Alexei Axan a amintit că în 1991 a avut o mare sărbătoare când a auzit pentru prima dată, în troleibuz, cum se anunţă în limba română următoarea staţie. „Pentru noi era ceva extraordinar. Ne bucuram de parcă s-a întâmplat ceva nemaipomenit, dar era un lucru normal. Şi sigur că am progresat după aceasta”, a spus profesorul.
Alexei Axan nu crede necesar să fie menţionată denumirea limbii în Constituie, pentru că nu este act academic. „Limba majoritară a vorbitorilor este o limbă romanică, care este ştiinţific româna, iar din punct de vedere al unei politici imperiale se promovează în continuare „moldovenească”.
Pe 31 august Republica Moldova marchează Sărbătoarea „Limba Noastră”.