Viitoarele mămici sunt informate despre daunele alcoolului asupra fătului

Viitoarele mămici, internate în Spitalul municipal nr.1 din capitală, au fost informate de către specialiştii instituţiei despre daunele consumului de alcoolul asupra fătului şi dezvoltării ulterioare a copilului. Acţiunea face parte din campania internaţională „Too young to drink” (Sunt prea mic ca să beau), în cadrul căreia pe 9 septembrie în peste 30 de ţări ale lumii mai multe organizaţii au transmis mesaje similare, transmite IPN.

Elena Vorotneac, purtătoarea de cuvânt din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport Chişinău, care este partener al acţiunii, a declarat că scopul campaniei este prevenirea Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) prin informarea viitoarelor mame despre daunele alcoolului.

Medicul obstetrician-ginecolog Dumitru Şişcanu a spus că părinţii, dacă doresc să conceapă un copil, trebuie să abandoneze consumul de alcool. Femeia trebuie să renunţe la alcool pe parcursul întregii sarcini şi în perioada alăptării. Medicul și­-a exprimat speranţa că femeile care au participat la această acţiune de informare vor deveni un mesager în comunitatea lor, printre rude şi prieteni, astfel ca tot mai multă lume să conștientizeze care sunt pericolele. 

Iulia Gavriluţa, medic neuropediatru, spune că cea mai gravă consecinţă a consumului de alcool pe durata sarcinii este Sindromul Alcoolic Fetal (SAF). Acest sindrom include afecţiuni înnăscute, care rămân pentru toată viaţă. Printre afecţiuni se numără deficienţele de vorbire, de vedere sau malformaţii renale, cardiace, dereglări de comportament etc. Potrivit medicului, copiii cu SAF au întârzieri în creştere şi greutate, au anomalii înnăscute ale feţei, de exemplu buza superioară foarte îngustă şi ochi mici.

Copiii cu SAF au nevoie de pedagogi şi şcoli speciale şi frecvent au nevoie de asistenţă socială şi medicală pe parcursul întregii vieţi. Svetlana Gorea, şefa Centrului Psiho-socio-pedagogic a DGETS, a declarat că problema copiilor care vin din grupul de risc, unde părinţii au consumat sau consumă alcool, este foarte gravă. Foarte puţini dintre părinţi conştientizează cât de mult suferă copilul. Chiar din momentul în care ajunge la grădiniţă, acesta este marginalizat, pentru că factorul uman nu poate fi evitat, indiferent cât ar lupta pedagogii pentru incluziunea copiilor cu Cerinţe Educaţionale Speciale, copiii cu SAF făcând parte din această categorie. Şefa centrului a declarat că viitoarele mămici pot preveni aceste situaţii, optând pentru un mod de viaţă sănătos, fără alcool, droguri şi alte vicii.
 

  • svetlana gorea despre problema consumului de alcool.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.