Victoria Furtună, care a depus cerere de demisie din Procuratura Anticorupție, a creat asociația obștească „Vox Populi, Vox Dei”, care își propune să monitorizeze și să scoată la iveală cazurile mari de corupție. Potrivit ei, este vorba despre acele canale prin care se fură milioane de lei de la cetățenii Republicii Moldova. În opinia sa, „este o crimă să deții puterea absolută în stat și totodată să te plângi că cetățenii Republicii Moldova nu sunt mulțumiți de legile care sunt promovate”.
„În ultimele săptămâni guvernarea a lansat o operațiune masivă de dezinformare, precum că sunt afiliată unor persoane fugare, cum este Veaceslav Platon, Plahotniuc, Șor. La fel, că mă voi afilia unui partid politic sau mă voi lansa în politică. Le voi strica un pic jocurile celor de la guvernare – nu sunt finanțată și nu sunt susținută de nicio persoană din cele spuse supra. Oricât unii ar încerca să manipuleze cu opinia publică, repet – nu încercați să mă atrageți în jocurile politice. Nu am acest scop. Eu sunt un om care va lupta cu această mașinărie de represiuni ale guvernării, va scoate la iveală acele încălcări ale legislației. Voi încerca să contracarez actele de corupție și să sensibilizez opinia publică și, de ce nu, opinia guvernanților”, a spus Victoria Furtună într-o conferință de presă la IPN.
Asociația creată va întocmi rapoarte de analiză care vor fi expediate organelor de urmărire penală pentru ca să fie investigate abuzurile săvârșite de către persoane publice sau cu funcție de demnitate publică. „Prima acțiune a asociației obștești este elaborarea unui top a motoarelor marii corupții. În primă etapă am introdus cinci motoare ale marii corupții – vettingul, pre-vettingul, despre care am spus anterior și reiterez că este un amplu proces de subjugare a puterii judecătorești și a procuraturii doar în interesul unui grup de persoane, unui partid în sensul facilitării acestora de a comite infracțiuni. Operațiunile în jurul achizițiilor și transportării gazelor, unde Comisia Situații Excepționale, prin derogare de la lege, a impus „Moldovagaz” să transmită rețelele de transportare a gazelor companiei românești „Vestmoldtransgaz”, acționar majoritar cu 75% – „Transgaz” din România și 25% – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Deoarece sistemul de transportare a gazelor este gestionat de un singur operator, persistă riscul în viitor ca prețul la transportare a gazelor să fie dictat doar de către „Transgaz” și BERD din România”, a punctat Victoria Furtună.
Un alt motor al marii corupții, în opinia sa, sunt achizițiile publice. Ea consideră straniu faptul că într-un mandat de patru ani guvernarea nu și-a propus să modifice Codul Penal și să introducă tragerea la răspundere penală a persoanelor care contribuie semnificativ la trucarea licitațiilor. „Încă un motor este pierderea conștientă a proprietăților publice din cauza lipsei de viziuni și capacități de gestionare, care duc la ratarea unor sume enorme din bugetul de stat – cazul preluării Aeroportului și operațiunile de chirie a spațiilor comerciale”, a mai spus Victoria Furtună.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.