Victor Stepaniuc: „Limba noastră este limba moldovenească, dar trebuie create condiţii şi pentru cei care inistă că este română”. Interviu Info-Prim Neo cu viceprim-ministrul Victor Stepaniuc
[ - Faptul că în Constituţie scrie că limba oficială a statului este limba moldovenească lasă nemulţumită o anumită parte din intelectualitatea moldovenească sau din mediul academic. Pe de altă parte, dacă în Constituţie ar scrie că limba oficială este româna, aceasta ar lăsa nemulţumită o altă categorie de cetăţeni. Aveţi vreo soluţie pentru această dilemă cu care Moldova se confruntă de la declararea independenţei?]
- Fără doar şi poate că este o situaţie când în Constituţie este fixat că limba oficială este limba moldovenească, şi eu consider că această formulă este cea mai corectă, dar având în vedere şi situaţia reală care este după 1991, ca variantă de compromis ar putea să fie limba moldovenească şi, în paranteze, limba română, ca să înţeleagă toată societatea că nu este vorba despre două limbi diferite. Este vorba despre aceeaşi limbă, despre care unii spun că este o limbă identică cu limba română, dar alţii consideră că este absolut aceeaşi limbă, pe care o parte a cetăţenilor noştri sau ţara vecină România o numeşte limba română. Eu personal stau pentru prima variantă. În acest sens la fel urmează să se ia o decizie, dar, la fel, acum nu avem timp.
Problema respectivă, eu consider că ar putea fi hotărâtă prin referendum, sau prin modificarea Constituţiei. Acestea sunt unicele două căi legale.
Nu pot moldovenii şi toate popoarele conlocuitoare să aibă ceva împotriva limbii moldoveneşti: este un nonsens.
A ne mândri cu cultura moldovenească, a ne mândri cu limba moldovenească este probabil o primă datorie, datoria cea mai mare a poporului nostru. Limba noastră este limba moldovenească. Dacă cineva doreşte s-o numească şi limbă română, şi insistă, atunci trebuie create şi pentru dânsul condiţii.
Şi alte popoare pot să mediteze pe 31 august că limba statului este limba moldovenească şi trebuie cunoscută. Dar avem şi limba găgăuză, şi bulgară, şi ucraineană şi rusă şi se merită ca în ziua respectivă să se aducă aminte că avem şi minorităţi naţionale şi ele ar trebui să mediteze şi asupra limbilor respective.
Mai ales în ultimii 17 ani, trebuie să recunosc, că în Moldova s-au creat condiţii absolut favorabile pentru toate limbile.
[- Continuaţi fraza poetului: „Limba noastră este...”]
- Limba moldovenească.
[ - Pe 27 august sărbătorim Ziua Republicii. Mai înainte se numea Ziua Independenţei. Care este justificarea acestei schimbări care s-a făcut după ce Partidul Comuniştilor, din care faceţi parte şi Dvs., a venit la putere în R. Moldova?]
- Nu-i nicio problemă. Această modificare a făcut-o Parlamentul când a concretizat denumirea mai multor sărbători naţionale. Este Ziua Republicii deoarece se recunoaşte că statul nostru în perioada Sovietică a avut o anumită suveranitate, dar totuşi aceasta nu era independenţa, era un fel de suveranitate limitată, şi abia după 27 august 1991, statul a căpătat independenţă deplină. În majoritatea statelor, aş spune, aceasta este unica sărbătoare naţională. Legiuitorul a considerat că este cea mai, cea mai corectă decizie să se numească Ziua Republicii.
[ - E greşit să zicem Ziua Independenţei?]
- Nu este greşeală mare, dar este sărbătoarea principală a statului, de aceea ea trebuie să fie numită, totuşi, oficial Ziua Republicii.
[ - Credeţi că imnul pe care îl are acum R. Moldova este descriptiv pentru ţara noastră. Spre exemplu, pe sportivii moldoveni a căror limbă maternă poate să nu fie limba oficială, credeţi că acest imn îi mobilizează destul de mult atunci când luptă...?]
- Sunt de acord. Desigur că ar fi bine ca noi să căutăm un alt mesaj pentru imnul de stat. Fără doar şi poate „Limba noastră” este un imn al limbii materne, dar este doar un imn al limbii materne. Dar în cazul unui imn naţional al statului independent Republica Moldova se cere mai mult. Se cere un text aparte.
[ - Aveţi deja un text?]
- Nu avem un text. Sunt câteva variante, dar ele au rămas la nivel de discuţie şi cred că se merită să le discutăm în perspectivă.
[ - Guvernul intenţionează să propună ceva în acest sens?]
- Nu intenţionează. O decizie la tema respectivă s-a discutat numai în concept.