Victor Parlicov despre criza gazelor: o încercare a Gazpromului de a ne da o lecție politică

Lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a ne da o lecție politică. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia Moscova și-ar dori implicarea în negocieri a factorilor de decizie politici de la Chișinău. În același timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în funcție de succesul sau eșecul negocierilor dintre Chișinău și Moscova, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește cu cel puțin 30%, notează IPN.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că există suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă Republica Moldova ar fi pregătită de Moscova cu concursul factorilor de decizie din stânga Nistrului. Potrivit expertului, anunțul Centralei de la Curciurgan privind potențiale sistări de livrare a energiei electrice nu a fost întâmplător.

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, oricare ar fi evoluțiile negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii Republicii Moldova nu vor putea fi scutiți de o majorare a tarifului la gazele naturale. Cel mai sumbru scenariu ar fi dublarea acestuia, spune Ioniță.

„Tariful va crește între 30% și 100%. Dacă acum avem 4 lei și 20 de bani, va fi de la 5 lei 50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci Guvernul jumătate din creșterea de preț ar trebui s-o ofere sub formă e compensații până la consumul de 100 m3 pe lună, e vorba de cel mai mare număr de consumatori, și atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Contractul de achiziție a gazului dintre MoldovaGaz și concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu Gazprom, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE