Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult

Faptul că în cadrul Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie subiectul energiei va fi unul din trei subiecte majore ce urmează a fi discutate deja înseamnă mult. Înseamnă că inclusiv decizia de a crea în Republica Moldova un minister dedicat energiei a fost una bună. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul energiei, Victor Parlicov,  în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Sigur că a fost făcut mult lucru pregătitor și după summit urmează să facem și mai mult lucru. Nemijlocit summitul constituie o validare, o exprimare a încrederii, a suportului politic de care beneficiază Republica Moldova din partea UE, din partea partenerilor europeni. Nu este vorba doar de sprijinul financiar, nu este vorba doar de finanțări, este vorba de sprijinul pe care-l avem și faptul că toată această lume vine în Republica Moldova denotă un grad înalt de încredere că parcursul nostru european este ireversibil. Pentru mine, probabil, acesta este cel mai important mesaj politic”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul energiei spune că în Republica Moldova pe dimensiunea securității energetice și eficientizării energetice urmează să se întâmple lucruri importante, despre unele proiecte s-a discutat inclusiv în perioada premergătoare summitului. „Pe dimensiunea energetică eu nu vreau să anticipez. Vor fi făcute, probabil, careva anunțuri. Există discuții prealabile, așa ca să putem veni după summit cu noutăți bune pentru cetățenii noștri”, a declarat ministrul.

Ce ține de proiecte deja testate sau în derulare, Victor Parlicov spune că „pentru program masiv de schimbare a sistemelor de distribuție în blocuri, de la distribuție verticală la distribuție orizontală și instalarea punctelor termice de distribuție individuală, deja au fost alocați bani.  Acest program va începe în curând, nu știu dacă vor reuși să demareze investițiile anul acesta, dar primele cred că vor începe. Pe parcursul anului viitor cu certitudine vor fi cu mult mai multe blocuri în care se vor face lucrări de instalare a pompelor termice individuale,  de schimbare a sistemului de încălzire de la distribuție verticală, la orizontală. Bani sunt alocați și prin intermediul BERD și prin intermediul Băncii Mondiale”, a declarat Victor Parlicov.

După implementarea proiectele pilot în domeniul eficientizării energetice, beneficiarii au văzut care sunt efectele și care este confortul de care beneficiază cetățeanul după efectuarea investițiilor. „În complex, instalarea masivă a acestor puncte termice individuale și distribuția orizontală va crea premise inclusiv pentru cetățeni ca ei să fie motivați de a investi în izolarea blocurilor. Pentru că nu are rost să izolezi blocurile atât timp cât distribuția căldurii în bloc e neuniformă”, precizează Victor Parlicov.

„Mesajul, din punct de vedere politic, este că aceste proiecte deja sunt în pregătire și o parte din ele sunt în etape avansate, vor fi lansate foarte curând. Pe parcursul anului viitor, eu cred că cetățenii deja vor simți în paralel, pe de-o parte investiții la nivel de blocurilor, în puncte termice individuale și de distribuție, și pe de altă parte subvenții pentru izolarea acestor blocuri, izolarea apartamentelor, izolarea caselor individuale și alte investiții în eficiență energetică, cum ar fi schimbarea sistemului de încălzire pentru a putea beneficia de un confort mai bun și o factură mai mică. Nu pentru că tarifele o să scadă, dar pentru că consumul se va eficientiza”, a notat Victor Parlicov.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică” este organizată de către Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.