Victor Koroli: Persoanele cu nevoi speciale se ciocnesc de o serie de obstacole în procesele electorale

Provocările cu care se ciocnesc persoanele cu nevoi speciale în procesele electorale sunt multe și destul de specifice. Accesibilitate redusă la informațiile difuzate de mass-media sau de partidele politice, accesibilitate redusă în secțiile de vot, în instituțiile administrației publice locale sunt doar câteva dintre ele. O spune directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale”, organizată de IPN.

Referindu-se în mod special la scrutinul din 5 noiembrie 2023, Victor Koroli spune că, potrivit celui mai recent studiu realizat, doar sub un procent din secțiile de vot sunt accesibile. „Exercițiile le-am făcut în cadrul acestui scrutin,  cred că au fost evaluate în perioada pre-electorală în jur de 100 de clădiri, majoritatea din ele fiind secții de vot. Trebuie să constatăm că schimbări nu există, schimbări în bine nu există. Explicația noastră este la un moment dat că lucrurile sunt lăsate în sarcina administrației publice locale de nivelul unu. Acolo sunt fonduri puține”. Victor Koroli declară că actualmente nu există un concept general, un plan național de accesibilitate, inclusiv alocare de fonduri. „Localitățile rurale, în special, au o mare problemă în a asigura accesibilitatea în acest context”, a menționat el.

Directorul executiv al Alianței INFONET, declară că persoanele cu nevoi speciale întâmpină dificultăți și în accesul la informații de interes public în campaniile electorale. „Am constatat, de exemplu, că patru televiziuni naționale au transmis dezbateri. Doar două din ele au avut interpretare în limbajul mimico-gestual”, cu toate aceste, spune el, „niciuna din ele nu s-a conformat cu decizia 284 din 2 septembrie 2022 a Consiliului Audiovizualului, prin care ii obligă ca în dezbateri, în perioada electorală, în perioada de maxim interes, mâinile și fața interpretului să apară pe o treimie din ecran. În acest context aș vrea să arăt o bună practică care a fost asigurată de către compania Privesc.eu la transmisiunile directe din sala CEC-ului, care s-a conformat acestei norme și a arătat un model cum acest lucru se poate întâmpla. De asemenea, trebuie să menționăm că Comisia Electorală Centrală a făcut acest lucru, spoturile video pe care le-a făcut, deci, a asigurat interpretului o treime din ecran”, a spus Victor Koroli.

Participantul la dezbaterea publică a adus în discuție și un alt subiect legat de situația și atitudinea partidelor politice.Noi am făcut demersuri de acces la informații de interes public pe adresele concurențelor electorali și am solicitat informații foarte clare: câți membri de partid aveți la data de 1 ianuarie 2023, câți din ei sunt persoane cu dizabilități, care este valoarea sau cuantumul fondurilor pe care planificați să le utilizați în cadrul campaniei electorale 2023, câte din ele le veți aloca pentru materiale în format accesibil pentru accesibilizarea procesului electoral? Cu regret, ne-au răspuns doar două partide. Comparativ cu anul 2019, am avut un singur răspuns atunci”, a spus el, adăugând că paginile web ale concurenților electorali nu sunt accesibile pentru slab văzători și nevăzători. „Aceasta ne face să credem că partidele politice nu acordă o importanță mare acestui domeniu, nu înțeleg în profunzime problematica și acest lucru ne trezește destul de multe întrebări. Ținând cont de faptul că avem 168.000 de persoane cu dizabilități, ce reprezintă 6,5% din populația Republicii Moldova, deci, ar trebui cumva să schimbăm un pic optica, fiindcă cum este acum, nu este bine”, a spus Victor Koroli.

Dezbaterea publică cu genericul „Participarea femeilor, minorităților etnice și persoanelor cu nevoi speciale în alegerile locale” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.