Victor Juc: Guvernarea a inițiat reforma justiției fiind cam romantică

Când se afla în opoziție, actuala guvernare declara că va rezolva problemele justiției într-un termen foarte scurt, iar mulți moldoveni și-au dat votul tocmai pentru că au crezut în promisiunile legate de eliminarea justiției selective și reformarea sistemului justiției în general, spune Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.
 
„Guvernarea a inițiat procesul fiind cam romantică, eu aș spune, pentru că nu a efectuat o expertiză care ar fi arătat că acest proces este mult mai complicat. Una este când te afli în opoziție și vii cu multe promisiuni, iar alta este când vii la guvernare și aceste promisiuni trebuie implementate. Desigur că în societate nu pot să nu existe voci care să spună că guvernarea încă nu și-a îndeplinit acele obligațiuni”, a comentat Victor Juc mersul reformei justiției, în cadrul unei dezbateri IPN.

Deși nu este de acord că reforma justiției se face acum „cu buldozerul” – cum au sugerat alți participanți la dezbatere – Victor Juc a punctat problema lipsei de comunicare și colaborare. Potrivit lui, atunci când se organizează audieri cu specialiștii în materie, propunerile lor nu se examinează de guvernare, iar la următoarele audieri numărul celor interesați tot scade.

„În plus, guvernarea nu ține cont de opiniile unor partide din imediata apropiere pe eșichierul politic. Sunt câteva partide ale căror lideri vin cu expertize competente în domeniul dat, iar ei spun că practic nu sunt auziți de guvernare”, a adăugat expertul.

În context, Victor Juc a subliniat că raporturile dintre puterile statului nu prevăd doar separare, ci și colaborare, potrivit art.6 din Constituție. „Or, acest lucru în Republica Moldova nu există, probabil inclusiv din cauza lipsei unei culturi politice, culturi juridice, unei culturi de colaborare”, a constatat directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.

De asemenea, Victor Juc a sugerat că guvernarea folosește metode nu tocmai corecte pentru a curăța justiția. „Nu poți să construiești o democrație cu metode nedemocratice. Ce se încearcă în Republica Moldova – haideți noi mai întâi vom remedia situația, iar acest lucru va duce la democrație – nu este corect. (...) N-aș spune că organele de autoadministrare ale justiției sunt slabe, cum spun unii, dar probabil oamenii din sistemul justiției au înțeles un adevăr: politicul încearcă să-i țină sub control și, chiar dacă există o solidaritate corporativă în sistem, totuși mulți aleg să se supună, decât să lupte. Iată aceasta este o mare problemă pentru Republica Moldova”.

Referitor la părerea proastă pe care o au mulți cetățeni despre sistemul de justiție, Victor Juc a admis că există oameni în sistem care au contribuit la o atare percepție. „Dar mai sunt doi factori determinanți. În primul rând, vorbim de factorul politico-administrativ, adică acei oameni care argumentează necesitatea unei reforme, susținând că sistemul este corupt și ineficient, și iată care sunt soluțiile”. Iar al doilea factor, potrivit lui Victor Juc, este mass-media, pentru că doar erorile sistemului devin știri, nu și cazurile când sistemul se comportă corect.

Concluzionând pe o notă mai optimistă, Victor Juc a menționat că „pași se întreprind” totuși în reforma justiției, iar pentru ca aceasta să aibă succes, e nevoie de susținerea și supravegherea partenerilor de dezvoltare.

Dezbaterea, cu genericul „Reforma justiției: acțiuni, rezultate și consecințe”, s-a desfășurat în cadrul proiectului Agenției IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de relevante de presupusă injustiție”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.