Victor Ianukovici a fost un şef de stat rupt de realitate, Nicolae Negru

Victor Ianukovici, ex-preşedintele ucrainean, este un exemplu de şef de stat rupt de realitate, insensibil la schimbările din societate, care reacţionează inadecvat la ceea ce se întâmplă în jurul său. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, care susţine că stilul de conducere al ucraineanului era al unui prim-secretar de partid. Analistul susţine că, dacă Ucraina semna Acordul de Asociere cu UE, Victor Ianukovici avea toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt, transmite IPN.

Într-un editorial pentru Ziarul Naţional, Nicolae Negru spune că Ianukovici a preferat o tranzacţie cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crezând că astfel îşi garantează obţinerea unui nou mandat prezidenţial în 2015, fără să-i treacă prin minte că ar putea să piardă actualul mandat. „Sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă să protesteze i-au transmis un mesaj pe care el nu l-a înţeles şi nici nu a vrut să-l înţeleagă. Ianukovici a avut două luni şi jumătate la dispoziţie să-şi corecteze decizia de a da cu piciorul în UE, dar nu a profitat de acest răgaz”, scrie analistul.

Nicolae Negru menţionează că incapacitatea lui Ianukovici de a face faţă realităţii, de a reacţiona adecvat, a atins apogeul spre 18 februarie, când atacul asupra Maidanului s-a soldat cu circa 80 de morţi printre civili şi miliţieni. Ucraina era pe muchia unui război civil şi doar intervenţia Occidentului a oprit vărsările de sânge. Analistul afirmă că ex-preşedintele Ucrainei s-a speriat de consecinţele acţiunilor sale şi a fugit.

Rada Supremă a Ucrainei a ales, între timp, alt preşedinte al legislativului şi a votat revenirea la Constituţia din 2004, care reducea mult din împuternicirile preşedintelui Ucrainei. Colegii de partid ai lui Ianukovici l-au declarat trădător, responsabil pentru vărsările de sânge, iar Rada Supremă a votat demiterea sa „pentru că s-a autoexclus în mod neconstituţional de la îndeplinirea funcţiilor constituţionale şi nu îşi exercită obligaţiile”. Au votat pentru demiterea acestuia 328 din 450 de deputaţi ai Radei, stabilindu-se ziua de 25 mai pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate.

Victor Ianukovici a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că nu acceptă decizia deputaţilor, considerând-o „lovitură de stat”. Nicolae Negru spune că singurul serviciu pe care îl mai poate face Ucrainei Ianukovici e să-şi anunţe demisia cu adevărat, ca să pună capăt oricăror îndoieli privind legitimitatea deciziilor luate de Rada Supremă după fuga sa şi să preîntâmpine o eventuală invazie militară a Rusiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.