Așteptările de la vizita președintelui Igor Dodon la Moscova nu sunt mari. Aceasta pentru că pe parcursul mai multor ani administrația de la Kremlin a dat de înțeles că este de acord să impună reguli de joc și nicidecum să accepte colaborări pe picior de egalitate cu Republica Moldova. De această părere este analistul politic Victor Gurău, contactat de IPN.
„Că s-ar schimba ceva în dinamica relațiilor dintre Republica Moldova şi Federația Rusă, nu cred. Pentru că situația este identică cu cea din anul 2001, când la putere cu o majoritate constituțională au acces comuniștii şi așteptările erau mari, ca mai apoi să dispară iluziile că o putere politică pro Federația Rusă în Republica Moldova ar putea schimba viziunea ori conceptul de politică externă al Rusiei privind Moldova”, a spus Victor Gurău.
Potrivit analistului, Vladimir Putin a dat de înțeles că relațiile dintre Republica Moldova şi Rusia nu pot fi analizate în plan bilateral, dar mai degrabă la nivel trilateral, adică ar accepta o discuţie Republica Moldova – Uniunea Europeană – Federaţia Rusă. „Republica Moldova a devenit un fel de monedă de schimb în politica externă a Rusiei pentru negocierea unor posibile avantaje, or se cunoaşte că Rusia are destule probleme cu UE, mai ales la nivel de sancţiuni economice”, a spus Victor Gurău.
Cât privește migranţii moldoveni, analistul a spus că mulţi dintre antreprenorii din Rusia şi-ar dori să aibă angajații moldoveni. Totodată, Victor Gurău nu crede că migranţii moldoveni vor obţine un statut special la nivel de asistenţă socială, asigurare medicală sau logistică juridică.
În ceea ce priveşte reluarea exporturilor produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, Victor Gurău a spus că şi la acest capitol Moscova întrebuințează asul geopolitic, geostrategic, aplicând o politică selectivă din moment ce agenţii economici din regiunea transnistreană şi din UTA Găgăuzia au fost favorizaţi. „Cred că nu trebuie să ne punem prea multe speranţe întrucât capacitatea cetăţeanului Dodon faţă de cea a generalului Voronin este destul de redusă în a obţine din partea ruşilor ceva favoruri”, a spus Victor Gurău. Potrivit analistului, Moldova trebuie să facă uz de pârghiile juridice pe care le are la dispoziţie, şi anume contestarea acţiunilor administraţiei de la Kremlin în contextul principiilor de comerţ liber ale OMC.