Încă în anul 2009, Republica Moldova a devenit un teatru de război hibrid între grupările oligarhice care luptau pentru dominație politică, social-economică și financiară. Dacă în ianuarie 2016 acest proces nu se stopa, astăzi nu se alegea nimic din suveranitatea Republicii Moldova. De această părere este Victor Gurău, analist politic și economic, director al Centrului de Analiză Strategică și Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”. Într-o conferință de presă la IPN, analistul a declarat că Moldova a evitat un dezmăț, însă nu crede că acele grupări oligarhice cu interese economice s-au astâmpărat, iar acest fapt pune în pericol securitatea statului.
Victor Gurău a prezentat mai multe scheme care, potrivit lui, demonstrează că devalizarea sistemului financiar-bancar și cel de asigurări a fost bine pusă la punct și dirijată de către grupări criminale, din care ar face parte Veaceslav Platon, Vlad Filat, Victor și Viorel Țopa, Renato Usatîi și alții.
Analistul a menționat că, încă în ianuarie 2013, atrăgea atenția asupra decapitalizării Băncii de Economii, a implicării grupurilor politico-oligarhice și, cel mai important, asupra riscurilor care planau asupra securității naționale a Republicii Moldova. Potrivit lui Gurău, actele pe care le deține demonstrează că faptele care au avut loc din anul 2009 și până în 2016 au purtat caracter bine organizat, regizat, gestionat de către factori criminali și factori politici. „Mă adresez către Procuratura Generală – este timpul să se formeze un grup special de anchetă, care ar da calificativul necesar privind atacul asupra securității naționale a Republicii Moldova din partea acestor grupuri”, a notat analistul.
„În ianuarie 2013 atrăgeam atenția asupra tranzacțiilor secrete, care aveau drept scop decapitalizarea sistemului financiar bancar, devalizarea lui, punerea lui sub control și practic impunerea regulilor de joc Republicii Moldova per ansamblu”, a mai spus analistul.
Victor Gurău a declarat că așa-zisa presă independentă țipă în gura mare că atacul a fost regizat de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, dar în realitate toate acțiunile ajung în mâinile lui Veaceslav Platon, care printr-o înțelegere cu fostul premier Vlad Filat, ar fi declanșat un război de control asupra sectorului bancar și cel al asigurărilor. Potrivit lui Gurău, după anului 2013, consilier al premierului devenise Renato Usatîi, care în opinia sa, este un principal destabilizator în politica moldovenească.
Victor Gurău a remarcat că și mișcarea protestatară din 2015, în frunte cu Andrei Năstase, face tot felul de atacuri asupra guvernării. Analistul nu neagă că e necesară o atitudine critică față de cei de la guvernare, însă spune că prin asemenea atacuri se încearcă distragerea atenției de la anumite lucruri pe care le comit grupurile oligarhice.