Scenariul de bază al Kremlinului, prin generarea crizei energetice în regiunea transnistreană, era deconectarea completă a energiei electrice atât în stânga, cât și în dreapta Nistrului. Opinia aparține analistului Victor Ciobanu și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul 1: Poziția Moscovei”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, această strategie a avut scopul de a destabiliza Republica Moldova și de a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău.
„Pentru Kremlin a fost surprinzător că Chișinăul a reușit să iasă din această criză, generată pe loc drept. Din start, scenariile scrise la Kremlin, presupuneau că MGRES taie lumina, iar la Chișinău imediat încep deconectările. E clar că s-a mizat, prin intermediul malului stâng, pe generarea unui haos pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a spus analistul Victor Ciobanu.
Criza energetică din regiunea transnistreană a fost depășită datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, la solicitarea Chișinăului. Chiar și în aceste condiții, pretinșii lideri de la Tiraspol nu au exprimat recunoștință sau gratitudine față de autoritățile constituționale pentru soluționarea acestei situații dificile, a spus Victor Ciobanu.
„Criza a fost depășită. Ar fi trebuit să ne așteptăm de la pretinsele autorități transnistrene la o elementară mulțumire. N-a existat recunoștință față de Chișinău. Dacă ne uităm la briefingul lui Krasnoselskii vedem că el continuă să spună că Rusia și-a dorit să ofere ajutor din start și că va continua să o facă, că regiunea transnistreană garantează plata pentru acest gaz. Nu-mi pot imagina cum Tiraspolul poate garanta plata, regiunea transnistreană niciodată nu a plătit pentru nimic. Tot timpul existența acestei regiuni separatiste a avut la bază neplata facturilor, în special, la gaz. Subiectul gazului gratuit va reapărea înainte de alegeri”, a punctat Victor Ciobanu.
Expertul avertizează că Moscova ar putea utiliza regiunea separatistă pentru a influența rezultatele alegerilor parlamentare din toamna acestui an, dar și ca monedă de schimb și element de negociere în cadrul eventualelor discuții de pace privind războiul din Ucraina.
„Pe termen lung Rusia nu mai are nevoie de regiunea transnistreană, dar pe termen scurt, prin intermediul acestei regiuni, pot fi influențate alegerile din toamnă. De asemenea, regiunea transnistreană poate fi folosită în contextul negocierilor de pace din Ucraina”, a explicat expertul.
Dezbaterea publică la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul 1: Poziția Moscovei” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.