Victor Chironda propune măsuri pentru a eficientiza consumul de energie termică în capitală

În prezent unii proprietari ai apartamentelor din fondul locativ municipal achită facturi mari pentru agentul termic din cauza sistemului de încălzire învechit, dar și din cauză că blocurile nu sunt izolate termic, spune Victor Chironda, candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă” la funcția de primar al capitalei. Candidatul propune un set de măsuri pentru a eficientiza consumul de energie termică, pentru a oferi locatarilor posibilitatea să regleze temperatura de sine stătător, precum și pentru a reduce facturile la căldură.

Într-o conferință de presă la IPN, Victor Chironda a declarat că în apartamentele din blocurile conectate la încălzirea centralizată temperatura nu poate fi reglată. În unele locuințe este prea cald, iar în altele este prea frig. Locatarii nu pot decide când să fie pornită și când să fie deconectată căldura. O altă problemă este că apa la robinet ajunge să fie caldă doar după ce e lăsată să curgă câteva minute.

Potrivit candidatului, pentru realizarea planului de acțiuni este nevoie de contractarea împrumuturilor cu dobândă simbolică și cu o componentă de grant. De asemenea, municipalitatea ar urma să acorde asistență pentru înregistrarea condominiilor și finanțare pentru elaborarea documentelor de proiect.

Sergiu Tofilat, candidat pe lista pentru CMC, explică faptul că majoritatea blocurilor au fost construite în perioada sovietică, când nimeni nu se preocupa de eficiență energetică, de un consum rațional de energie termică. Sistemele de încălzire construite atunci nu erau cele mai eficiente. „Apa caldă din conductele centrale este preparată la un punct termic central, care este înafara blocului. Până apa fierbinte ajunge la apartamente ea se răcește sau trebuie să treacă multe minute în șir până curge apa rece din sistem și apoi vine apa caldă. În ceea ce ține de încălzire, agentul termic este ridicat la ultimul etaj și vedem că la apartamentele de la ultimul etaj este cald. Oamenii nu pot regla temperatura și deseori sunt nevoiți să deschidă geamul pentru a se răcori. Iată aici apar pierderi de căldură”, spune Sergiu Tofilat.

„Până apa fierbinte ajunge în calorifere la primul etaj, ea deja devine rece și cei de la primul etaj îngheață. Dar facturile sunt calculate nu reieșind din confortul din apartament, ci din suprafață”, a mai menționat Sergiu Tofilat. Potrivit lui, o altă problemă este că blocurile nu sunt izolate termic, fapt ce generează pierderi.

O soluție ar fi instalarea punctelor termice individuale la fiecare bloc, precum și conectarea individuală a fiecărui apartament la coloană de încălzire. Se propune instalarea contoarelor individuale pentru locuințe, precum și instalarea termostatelor pentru reglarea temperaturii.

Reprezentanții formațiunii au amintit despre două proiecte inițiate de Primărie, dar care nu au avut impactul scontat. Unul dintre acestea, din 2013, prevedea schimbarea ușilor și ferestrelor în blocuri. Din bugetul de cinci milioane de dolari, au fost valorificați doar 630 de mii de dolari. Un alt proiect, din 2016, prevedea termoizolarea blocurilor. Proiectul a fost suspendat, iar municipalitatea suportă penalități pentru neutilizarea creditului.

Retrospectiva evenimentelor electorale din 16 octombrie 2019

  • Victor Chironda despre problemele sistemului de incalzire
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.