Victor Chirilă: „Trio-ul asociat” transmite ideea unei necesități mai aprofundate de dialog cu UE

Punctul forte al „Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în domeniul integrării europene”, semnat acum o lună, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei, la Kiev, este faptul că transmite un mesaj către UE, potrivit căruia este timpul de a se gândi la o diferențiere mai accentuată a celor trei țări din Parteneriatul Estic și că este timpul ca cele trei state să aibă o perspectivă mult mai ambițioasă de integrare în UE. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, director executiv la Asociația pentru Politică Externă, la dezbaterea publică „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Victor Chirilă, ideea principală a acestui document ține de necesitatea unui dialog mai profund cu UE și așteptarea de la UE un angajament și o deschidere mult mai mare pentru aspirațiile de integrare europeană a celor trei state. Totuși, în opinia sa, documentul duce lipsă de componenta care ar pune în practică o conexiune mult mai strânsă dintre acele trei state. „El se adresează mai mult capitalelor europene. El nu răspunde la întrebarea „ce vom face noi ca acest trio să fie o asociație care să reflecte situația internă din statele noastre, la capitolul proiecte comune în domeniul economic, securității regionale, promovării unor reforme?”. Această componentă lipsește cu desăvârșire și cred că e cea mai mare lacună. UE, în special statele sceptice din cadrul Uniunii, consideră că acordurile pe care le au cele trei țări cu UE oferă suficient spațiu pentru a profita la maxim, dar țările nu reușesc să profite la maxim din anumite considerente interne. De aceea e nevoie de argumente solide din teren, dar acestea nu sunt incluse în document”, a spus Victor Chirilă.

În altă ordine de idei, directorul executiv al APE a opinat că că instabilitatea politică va fi un impediment major pentru această inițiativă, dar și pentru procesele de integrare europeană în care Moldova e angajată. Nu cred că ideea „va muri”, v-a continua să existe, inclusiv pentru că Ucraina este motorul principal din spatele ideii. Pentru a avea sorți de izbândă, ideea nu ar trebui să se limiteze la „Ttrio asociat” al ministerelor de externe, lucrurile trebuie privite mai larg. E nevoie de angajat și societatea civilă, mediul de afaceri sau alte instituții, ca să simtă și ele că sunt parte a unui trio asociat”, Victor Chirilă consideră că pasul următor e ca acest trio asociat să fie pus pe baze instituționale mult mai ample de către șefii de state și guverne. „Să fie gândit așa, ca să existe propriul fond de dezvoltare a societății civile, pentru schimb de experiență în implementarea reformelor etc. așa cum există în cadrul GUAM. Experiența GUAM ar trebui să fie preluată de acest trio asociat, dacă vrea să fie luat în serios de UE”, a spus expertul.

Potrivit lui, un obstacol serios în calea implementării ideii e și reticența din partea unor state UE care nu doresc să diferențieze formatul Parteneriatului Estic, atitudine pe care o consideră greșită, pentru că aceste trei state își doresc un alt viitor.

De asemenea, susține Victor Chirilă, având în vedere că societatea este divizată, cei care susțin cursul european vor saluta ideea Memorandumului, iar cei care privesc mai mult spre est vor privi cu suspiciune acest trio asociat. „Societatea, deocamdată, este preocupată, în primul rând, de subiecte interne: justiție, corupție, stare economică și mai puțin de agenda europeană care au promovat-o cele trei state prin Memorandumul semnat. Nu cred că vor exista mari obstacole pentru idee pe intern, inclusiv după alegerile parlamentare anticipate. Este de preferat să existe atunci o guvernare stabilă proeuropeană, dar chiar și dacă fa fi una care își propune o politică echilibrată între est și vest, oricum va trebui să se implice în acest acord trilateral. Probabil nu vor merge mai departe, dar va fi greu să o neglijeze. De asemenea, Rusia nu va fi mulțumită, dacă acest trio asociat va prinde rădăcini și va deveni nu doar o platformă declarativă, dar una închegată prin conexiuni și proiecte comune.

Dezbaterea publică „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova” este ediția a 188-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.