Procesul de implementarea a reformelor în Republica Moldova a încetinit, iar unele reforme sunt puse la îndoială, ba mai mult, se încearcă revizuirea unor reforme importante care au fost esenţiale pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Totodată, lipsa efortului de combatere a corupţiei şi de reformare a sectorului justiţiei pune la îndoială însăşi voinţa politică a clasei politice de a merge pe calea integrării europene. Declaraţia a fost făcută de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, în cadrul unui club de presă APE la IPN.
Victor Chirilă, a menţionat că toate aceste evoluţii din Republica Moldova, dar şi din alte state din Parteneriatul Estic (PaE), au determinat Uniunea Europene să lanseze un proces de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), pentru a o eficientiza şi a o face mult mai flexibilă. „Cred că Republica Moldova trebuie să ia o atitudine clară, bine gândită în raport cu acest proces de revizuire. Sunt sigur că ministerul de externe a făcut deja cunoscute propunerile sale Uniunii Europene. Cred însă, că şi clasa politică din ţara noastră ar trebui să vină cu atitudine bine formulată în adresa Uniunii Europene la acest subiect, pentru că rezultatele procesul de revizuire a PEV va afecta nemijlocit şansele noastre de a obţine într-un viitor previzibil perspectiva clară de integrare în UE”, a notat Victor Chirilă.
Directorul executiv al APE a declarat că realităţile din ţara noastră, dar şi din alte state PaE, nu furnizează susţinătorilor noştri din capitalele europene argumente plauzibile ca să convingem Uniunea Europeană că este momentul potrivit ca această perspectivă să fie formulată expres pentru statele care doresc să pună în aplicare reforme ambiţioase şi care ne-ar aduce în cele din urmă mai aproape de UE. Totodată, în opinia sa, capitalele care au aderat recent la UE, ar trebuie să fie mai înţelegătoare cu Republica Moldova, pentru că problemele cu care ne confruntăm noi sunt mult mai grave decât problemele cu care s-au confruntat aceste state în anii 1990.
„Avem o Rusie care este mult mai agresivă şi are instrumentele necesare pentru a opri transformările în Republica Moldova. Avem o oligarhie care nu a existat în statele baltice şi în statele Europei Centrale, care practic a capturat toate instituţiile guvernamentale, statale. Avem o corupţie mult mai gravă decât în statele respective. Este necesar, în aceste condiţii, ca societatea în ansamblu să fie încurajată, să aibă instrumentele necesare pentru a aplica presiuni sociale asupra clasei politice care nu-şi doreşte reforme reale”, a declarat Victor Chirilă. Potrivit lui, în prezent este nevoie de o evaluare a calităţii reformelor şi mai puţin să fie pus accentul pe aspectul cantitativ.
Clubul de presă este organizat de APE cu sprijinul Think Tank Fund – Open Society Foundation.