Victor Chirilă: Nu va fi de ajuns crearea unui guvern

Nu va fi de ajuns crearea unui guvern, va fi nevoie ca viitorul guvern să vină şi cu un anumit program convingător de reforme, în special pentru cetăţenii Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, pentru partenerii europeni. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, citat de IPN dintr-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

„În primul rând, este nevoie de un guvern cu mandat convingător de reforme, un guvern care să aibă libertatea de a pune în practică reformele convenite, în special, în domeniul combaterii corupţiei, reformei justiţiei care, iată, ne arată că, de fapt, lucrurile sunt foarte proaste în acest domeniu”, a remarcat expertul . Potrivit lui,  faptul că reforma justiţiei nu dă roade îi dezamăgeşte pe partenerii europeni care au venit cu asistenţă impunătoare.

Victor Chirilă crede că este nevoie de un guvern cu o viziune clară de reformare a economiei, a sistemului administrativ, a sistemului financiar în Republica Moldova şi cu privire la combaterea corupţiei, dar, din păcate, o astfel de viziune nu se vede. „Cred că acest lucru va juca festa nu doar actualelor partide politice şi viitorului Guvern, dar şi Republicii Moldova”, a opinat expertul.

Clasa politică este preocupată, în primul rând, de interesele sale persoanele şi se pare că actualii politicieni au ajuns la înţelegerea că Acordul de Asociere şi Agenda de Asociere la UE le periclitează interesele lor economice şi politice în Republica Moldova, se dă cu părerea Victor Chirilă, care consideră că politicienii încearcă să mimeze reformele astfel, încât să-şi păstreze faţa şi în interiorul ţării, dar şi în exterior.

„În primul rând, trebuie să spun că partidele pro-europene au abandonat Agenda de transformări, o agendă care a fost convenită cu Uniunea Europeană şi care presupune apropierea Republicii Moldova de standardele Uniunii Europene în diferite domenii. Momentul în care la Chişinău este o guvernare care în loc să implementeze acordurile convenite cu Uniunea Europeană, de fapt, lucrează împotriva acestor acorduri, atunci despre care susţinere putem vorbi din partea Bruxellului sau a Germaniei, sau a altor state din Uniunea Europeană?”, se întreabă expertul.

Victor Chirilă spune că ne aflăm într-o situaţie foarte proastă şi dacă societatea şi clasa politică nu se mobilizează, atunci Republica Moldova este pe punctul de a rata o nouă şansă istorică de a se apropia de Uniunea Europeană şi această şansă se numeşte Acordul de Asociere. Expertul atenţionează că, chiar dacă ţara nu are perspectivă de aderare politică la Uniunea Europeană, acest Acord îi oferă, totuşi, şansă să îndeplinească criteriile necesare pentru aderare, criterii care vor îmbunătăţi viaţa fiecăruia din noi şi acest lucru presupune un anumit sacrificiu şi din partea noastră, dar mai ales din partea clasei politice care guvernează Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.