Victimele violenţei sexuale, de multe ori, devin şi victime ale interesului public, după ce cazul lor a devenit cunoscut. Astfel, în reflectarea cazurilor de violenţă sexuală, jurnaliştii ar trebui să ţină cont de principiul „nu dăuna”. Totodată, în astfel de materiale, mass-media nu ar trebui să se axeze pe drama victimei pentru a obţine efectul de senzaţional. Despre aceste subiecte s-a discutat în cadrul unui club de presă intitulat „Violenţa sexuală: între prejudecăţi şi norme deontologice”, organizat de centrul „La Strada” şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), transmite IPN.
Preşedintele CIJ, Cornelia Cozonac, a declarat că în materialele de presă care reflectă violenţa sexuală şi victimele acesteia ar trebui să apară şi lacunele din sistem, nu doar victimele violenţei. Potrivit ei, jurnaliştii ar trebui să abordeze prejudecăţile şi stereotipurile existente în societate vizavi de violenţa sexuală. Preşedintele CIJ, a spus că jurnaliştii prin activitatea lor pot să pună presiuni asupra autorităţilor şi instituţiilor statului care nu-şi fac munca aşa cum se cuvine în astfel de situaţii.
La rândul său, regizoarea Viorica Meşină, este de părerea că în procesul de reflectare a violenţei sexuale, victima infracţiunii este cea faţă de care se manifestă cel mai mare interes. Potrivit regizoarei, de multe ori cazurile se reflectă în mod senzaţional, iar ulterior victimile rămân singure să se confrunte cu prejudecăţile comunităţii în care trăiesc. Viorica Meşină crede că astfel victima violenţei sexuale devine pentru a doua oară victimă, dar de această dată a interesului public. De aceea, regizoarea consideră că în astfel de situaţii ar fi potrivit ca subiectele despre violenţa sexuală să nu fie abordate superficial, ci să fie urmărită finalitatea lor.
Natalia Bayram, avocat în cadrul Centrul Internaţional „La Strada”, este de părerea că reflectarea violenţei sexuale doar din perspectiva unor cazuri concrete poate să sensibilizeze opinia publică, însă nu ajută victimele. Aceasta crede că în reflectarea cazurilor de violenţă sexuală în mass-media ar trebui să apară şi reacţia sistemului, să fie abordate şi modalităţile în care acţionează oamenii legii, să fie reflectată decizia organelor de judecată.
Potrivit preşedintei „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, în contextul în care multe victime ale violenţei sexuale se decid cu greu să vorbească despre aceste probleme, ele sunt îndemnate să se adreseze organizaţiilor neguvernamentale, care oferă servicii de asistenţă psihologică şi juridică. De asemenea, victimele violenţei sexuale pot apela la linia de încredere 080088008.