Victimele violenței sexuale vor fi susținute printr-o campanie socială lansată de UNFPA

Victimele violenței sexuale sunt încurajate să se adreseze în primele 72 de ore în sistemul de sănătate pentru a beneficia de suport medical. În spitalele din țară și în centrele de sănătate pentru tineri există medicamente pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinii nedorite. Aceste medicamente și consumabile sunt disponibile atât pentru populația autohtonă, cât și pentru persoanele refugiate din Ucraina, a menționat Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului, în cadrul ceremoniei de lansare a campaniei de mobilizare împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”, transmite IPN.

Medicul a spus că în experiența sa profesională a întâlnit mai multe cazuri de violență sexuală. În pofida faptului că violența sexuală este un fenomen care afectează atât femeile, cât și bărbații, indiferent de grupul de vârstă, statistica oficială arată că cel mai frecvent victimele violenței sexuale rămân a fi femeile tinere, de vârstă reproductivă, a precizat Victoria Ciubotaru. Ginecologul a remarcat că actualmente sistemul de sănătate are ca niciodată oportunități de a oferi servicii calitative victimelor violenței sexuale, deoarece spitalele raionale, municipale și unele spitale republicane au fost dotate cu medicamente și consumabile necesare pentru aceste situații. Este important ca populația să cunoască despre aceasta.

Datele Inspectoratului General al Poliției arată că ponderea infracțiunilor raportate de violența sexuală a crescut de la 1,67% până la 2,36% în perioada 2016-2022. Daniel Mazepa, șef de secție în cadrul Direcției prevenire a Inspectoratului Național de Securitate Publică, a menționat că deseori membrii comunității știu despre victimele violenței, dar nu se implică din frică sau din informare insuficientă. Și atât poliție, cât și psihologii, asistenții sociali, medicii, directorii de școală, profesorii au misiunea de a distribui această informație importantă și a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului violenței. „Ne alăturăm acestei campanii lansate de UNFPA. Suntem în prima linie și acordăm tot suportul victimelor și potențialelor victime ale violenței sexuale și tuturor formelor de violențăˮ, a spus șeful de secție.

Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, a declarat că  această campanie constituie o posibilitate de mobilizare socială pentru o mișcare care ar pune capătul violenței sexuale. „Vorbim despre femei și fete ale căror istorii sunt nespuse, ale căror aripi sunt nedesfăcute. Ele într-un fel sunt reduse la tăcere în această viață a lor. Violența sexuală poate să îmbrace diferite forme, poate să apară sub formă de atacuri sexuale, hărțuire, viol, exploatare, tot feluri de infracțiuni comise online. Și toate acestea, indiferent de forma lor, au un efect absolut devastator și asupra supraviețuitorilor acestor infracțiuni, dar și asupra familiilor lor, comunităților și asupra întregii noastre societăți. De obicei, victimele violenței sexuale se confruntă de stigmatizare, rușine, acest lucru făcând dificil pentru ele accesarea sprijinului și a serviciilor de care au nevoieˮ, a afirmat Nigina Abaszada.

Reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova a adăugat că pentru femeile și fetele cu dizabilități, pentru refugiate riscul violenței sexuale este multiplicat, iar impactul este și mai profund. „Noi ne propunem să desfășurăm această campanie având ca scop trei elemente: să sporim gradul de sensibilizare și de informare pentru victime privitor la serviciile și sprijinul care este disponibil pentru ele, să promovăm un răspuns și un sprijin și mai multă compasiune din partea prestatorilor de servicii și din partea comunităților pentru aceste femei și fete și să amplificăm vocile victimelor și a supraviețuitorilor violenței sexuale prin intermediul profesioniștilor, prestatorilor de serviciu cu care noi lucrămˮ, a explicat Nigina Abaszada.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că violența de orice gen, inclusiv cea sexuală, nu poate să aibă nicio justificare. „Trebuie să înțelegem că această este o problemă comună, este o problemă a întregii societăți. Nu poți să construiești o societate prosperă, o societate care se uită cu optimism în viitor, atunci când violența este printre noiˮ, a declarat premierul.

În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (denumirea oficială a Convenției de la Istanbul). În ultimii ani, UNFPA Moldova, în cooperare cu instituțiile din țară, au reușit să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru supraviețuitorii violenței sexuale. Printre acestea, centre de asistență și reabilitare, linii telefonice de urgență, dar și kit-uri post-viol pentru tratamentul profilactic al supraviețuitorilor de viol, administrat în primele 72 de ore.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.