Victimele violenței sexuale vor fi examinate în condiții mai bune la Centrul de Medicină Legală

O unitate renovată de examinare medico-legală a victimelor violenței fizice și sexuale a fost deschisă la Centrul de Medicină Legală din Chișinău. Vasile Șarpe, directorul instituției, a precizat la ceremonia de inaugurare că anterior victimele violenței sexuale erau examinate în condiții mult mai limitate ca spațiu, neacomodate pentru persoane cu nevoi speciale, ceea ce a creat dificultăți majore în accesarea serviciilor medico-legale. Astăzi, capacitățile instituționale ale Centrului de Medicină Legală au atins un alt nivel, oferind condiții îmbunătățite atât pentru victimele violenței sexuale, cât și pentru personalul medical care va activa în condiții mult mai favorabile pentru desfășurarea activității. Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită suportului UNFPA Moldova, transmite IPN.

Au fost renovate spațiile și dotate cu utilaje și dispozitive conform standardelor internaționale, cu zonă destinată consilierii victimei, spațiu de așteptare pentru persoana de însoțire sau pentru reprezentanții organelor de drept. Spațiul dispune de un bloc sanitar ce include duș, veceu acomodat pentru persoanele cu nevoi speciale.

Așa cum Centrul de Medicină Legală este baza clinică a USMF „Nicolae Testemiţanu”, această unitate va servi și la pregătirea lucrătorilor medicali, inclusiv medico-legali. „Ca parte a răspunsului multidisciplinar la cazurile de violență  sexuală, astăzi putem afirma cu certitudine că unitatea medico-legală este una model, amenajată și dotată cu echipamente moderne, pregătită pentru a oferi servicii de asistență specializată victimelor într-un mediu sigur, intim și prietenos, a spus Vasile Șarpe.

Veronica Mihailov-Moraru, ministru al justiției, a menționat că această expertiză, conform procedurii legale, trebuie să fie realizată în conformitate cu mai multe cerințe, cum ar fi promptitudinea, etica medicală.  Dotarea unității date va permite evitarea revictimizării și plasării victimei într-o situație de disconfort.

„Având în vedere că violența fizică și sexuală  este o problemă gravă în Republica Moldova, fapt pentru care în ultimii ani s-au intensificat politicile și acțiunile din partea organelor statului ce țin de combaterea și prevenirea acestui fenomen, evident, statul se preocupă și de asistența necesară victimelor violenței, astfel încât acestea să aibă încredere că statul le oferă suport și să aibă încredere că li se va face dreptate, a spus ministrul.

Alexandru Gasnaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a precizat că deschiderea acestei unități de examinare este un pas semnificativ în promovarea drepturilor omului și în asigurarea justiției pentru victimele violenței sexuale. Acest spațiu va servi un loc confidențial unde victimele pot primi îngrijiri medicale și calitative, suport emoțional într-un mod sensibil și respectuos. Mai mult decât atât, unitatea de examinare este crucială în adunarea de probe medicale și evidențierea actului infracțional și va contribui la procesul de investigație, aducând agresorii în fața justiției.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a declarat că supraviețuitorii violenței sexuale trebuie să beneficieze de asistență de calitate înaltă, cuprinzătoare și imediată în decursul celor 72 post-viol, de asistență psihosocială și juridică. Răspunsul la cazurile de violență sexuală este acordat prin intermediul diverselor entități medicale. „43 de instituții medicale au fost dotate cu seturi post-viol și, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, urmează să instituim unități de răspuns la cazuri de viol în cadrul serviciilor de asistență medicală de urgență. În miezul la toate aceste acțiuni, Centrul de Medicină Legală joacă un rol crucial în acordarea asistenței victimelor violenței sexuale. Prin instituirea acestei unități facem un pas mai aproape de acordarea serviciilor la standarde europene, a menționat reprezentanta rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (denumirea oficială a Convenției de la Istanbul).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.