Victimele violenței în familie sunt discriminate chiar și în instanță, avocat

Chiar dacă în Republica Moldova există legi, standarde, planuri și strategii de combatere a violenței în familie, la nivel de aplicabilitate se atestă o mare problemă. Victimele violenței în familie sunt discriminate chiar și în instanță, menționează avocatul Ion Oboroceanu, președinte al Centrului de Drept Căușeni și lider al Mișcării Bărbații împotriva Violenței și Traficului de Ființe Umane.

„Foarte multe victime, spre regret – și femei, și copii, și vârstnici – continuă să sufere în tăcere. Eu îi numesc invizibili printre noi, pentru că nu găsesc curajul să se adreseze prestatorilor de servicii. Iar cele care găsesc curajul și se adresează organelor competente nu întotdeauna găsesc susținere, înțelegere, protecție adecvată”, a spus Ion Oboroceanu, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit avocatului, mai ales la nivel local cadrul legal nu este cunoscut și nu este în totalitate aplicat. Dacă la nivel central au mai fost făcute restructurări pentru a îmbunătăți starea lucrurilor, la nivel local situația este problematică. Ion Oboroceanu s-a referit la cazul unei femei din Comrat, victimă a violenței în familie, care de doi ani este în proces de divorț. Femeia s-a adresat în instanța de judecată pentru a solicita ordonanță de protecție și a obținut-o peste patru zile, deși legea prevede că instanța trebuie să se pronunțe în 24 de ore.

Antonina Volkova, directorul executiv al Asociației obștești „Vesta” din Comrat și director al Centrului de ajutor pentru victime și potențiale victime ale violenței în familie, spune că la centrul pe care-l conduce zilnic se adresează femei. O problemă este că seara ele sunt nevoite să se întoarcă în familie, unde rămân față în față agresorul. „Când ajungem în judecată, ne ciocnim de faptul că legile nu se respectă, iar judecătorii iau partea agresorului”, a spus Antonina Volkova.

Cu victimele violenței în familie lucrează și echipele mobile, care merg în regiuni pentru a le informa despre drepturile pe care le au. De cele mai multe ori se constată că acestea sunt agresate ani la rând, fără să cunoască că pot primi de undeva ajutor. „Practica a arătat că aceste întâlniri sunt extrem de utile, potențialele victime sau victimele violenței în familie devin mai informate privind drepturile pe care le au și transmit această informație de la una la alta”, a spus Antonina Volkova.

Specialiștii au îndemnat victimele agresiunii familiale să nu ezite să ceară ajutor, iar societatea să nu rămână nepăsătoare față de acest fenomen.

  • ion oboroceanu despre incalcarile instantei privind victimele violentei in familie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.