Depuneri de flori, marş şi un miting comemorativ. La Chişinău au fost marcaţi 74 de ani de la ultimatumul dat de către Uniunea Sovietică României, la 28 iunie 1940, prin care i s-a cerut evacuarea administraţiei civile şi armatei de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut ca şi Basarabia şi nordul Bucovinei. Ca urmare, sute de familii au fost strămutate forţat şi trimise în Siberia.
Ion Margine, secretar general al Partidului Naţional Liberal, membru al Consiliului Unirii, a declarat pentru IPN că Basarabia comemorează o zi neagră din istorie. „În 28 iunie 1940 a fost luată cu forţa Basarabia şi alipită Uniunii Sovietice. Comemorăm toate generaţiile care au luptat împotriva ocupării forţate.”
„28 iunie este o zi tragică pentru toţi românii. Consider că atunci când eliberezi un popor, trebuie să pleci, însă ruşii sunt încă prezenţi în Basarabia”, a spus Sergiu Tataru, vicepreşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 992 „Tiras Tighina”.
La acţiunile de comemorare au participat şi deportaţi ai regimului stalinist. „Familia mea a fost deportată în 1949. Am fost izgoniţi din sat, fiind numiţi duşmanii poporului. Eram mică, perioada aceea mi-o amintesc ca prin film. A fost greu pentru noi, nu pot să uit”, a spus pentru IPN Maria Cucu, deportată.
Scriitorul Nicolae Dabija, prezent la acţiune, a spus că la 28 iunie 1940, Hitler şi Stalin au rupt Basarabia. „De acolo au venit zeci de mii de arestări, sute de mii de oameni trimişi forţat în Siberia, care au murit de foamea organizată. Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este un prim pas făcut pentru anularea consecinţelor pactului Ribbentrop–Molotov. Trebuie să fim stăpâni acasă şi să cerem retragerea armatei străine de pe teritoriul ţării”, a declarat Nicolae Dabija.
Potrivit scriitorului, aşa cum Estonia a cerut Rusiei despăgubiri de 40 de miliarde de euro pentru victimele regimului sovietic, Moldova ar trebui să ceară mai mult, şi pentru victimele trimise în Siberia. Nicolae Dabija a mai spus că este necesar să existe un muzeu al ocupaţiei sovietice, pentru generaţiile care cresc.