Victimele războiului din Afganistan au fost omagiate la Chişinău

Victimele războiului din Afganistan au fost omagiate la Chişinău cu ocazia Zilei comemorării celor căzuţi în razboiul din Afganistan. Manifestaţiile au fost prilejuite de aniversarea a 27-ea  de la retragerea trupelor sovietice din această ţară. La eveniment au participat veterani de război, rude ale celor căzuţi pe câmpurile de luptă şi reprezentanţi ai conducerii de stat. Oamenii au depus flori la Complexul memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire” din capitală, transmite IPN.

Preşedintele Uniunii veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Mocan, a menţionat în cadrul evenimentului de comemorare că această zi pentru veterani semnifică sfârşitul războiului. „Soldaţilor din Republica Moldova le-a fost dat să treacă prin acel război în deplină măsură, cu sudoare, sânge şi pierderea camarazilor. 301 soldaţi originari din Moldova au căzut la datorie, patru au dispărut fără urmă, sute au rămas invalizi”, a menţionat Mihail Mocan.

În cadrul mitingului solemn, premierul Pavel Filip a menţionat că este important să nu dăm uitării acest eveniment tragic din istoria ţării noastre şi să păstrăm memoria victimelor acestuia.

„Războiul din Afganistan este un capitol controversat al istoriei, dar am toată încrederea că timpul nu va diminua din eroismul şi curajul pe care l-au manifestat aceşti ostaşi. Guvernul pe care îl conduc va face tot posibilul ca fapta lor să nu fie uitată şi vom avea grijă ca soldaţii decedaţi să fie pomeniţi creştineşte, iar cei rămaşi în viaţă să aibă o viaţă decentă”, a spus Pavel Filip.

Cei prezenţi la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria celor decedaţi în războiul din Afganistan.

Războiul din Afganistan a durat zece ani, din 1979 şi până în 1989. Circa 12,5 mii de moldoveni au participat în acest război, iar peste 300 şi-au pierdut viaţa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.