Persoanele care au avut de suferit de pe urma holocaustului au fost comemorate la Memorialul „Victimelor fascismului” din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Biroul Relații Interetnice, transmite IPN.
Președintele comunității evreiești din Moldova, Alexandru Bilinkis, a menționat că în locul unde se află actualmente memorialul au fost uciși cu cruzime numeroși evrei pe timpul celui de-al doilea război mondial. „Aceste persoane nu au căzut pe câmpul de luptă, ei munceau, creau, își dezvoltau regiunea, nășteau și educau copii, dar într-o zi totul a luat o altă întorsătură – în casele lor a venit tristețea, durerea, disperarea. Ei au plătit un preț prea mare – viața omenească”, a spus Alexandru Bilinkis. Potrivit lui, în istoria modernă a omenirii nu a mai existat o tragedie asemănătoare. „Vom face tot posibilul pentru a respinge orice încercare de a nega holocaustul, de a denatura istoria, de a provoca ura interetnică și interreligioasă”, a menționat Alexandru Bilinkis. Președintele comunității evreiești a mai spus că în Moldova trebuie să fie creat un muzeu al holocaustului. Negarea holocaustului și eroizarea criminalilor fasciști trebuie să fie pedepsită penal, iar în școli trebuie să fie predată istoria holocaustului.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent la eveniment, a spus că pentru Republica Moldova este important să accepte lecțiile trecutului pentru ca, învățând greșelile istoriei, să aibă un viitor mai bun. Șeful legislativului a menționat că în luna februarie sau martie Parlamentul va organiza o expoziție de fotografie consacrată holocaustului. „Oamenii care nu cunosc trecutul și nu învață lecțiile, nu au viitor. Pentru noi este important să găsim toate acțiunile necesară pentru a lupta împotriva intoleranței, discriminării, rasismului, xenofobiei, antisemitismului”, a subliniat Andrian Candu.
Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Jose Luis Herrero, a spus că victimelor holocaustului trebuie să le fie adus în continuare un omagiu. Omenirea trebuie să încerce să prevină asemenea evenimente. „Cu regret, pericolele încă nu au trecut și noi suntem martori cum continuă să aibă loc crime împotriva umanității”, a spus Jose Luis Herrero.
Oleg Babenco, directorul Biroului Relații Interetnice, a afirmat că este important ca oamenii să își amintească de tragedia holocaustului nu doar la data comemorării victimelor, dar pe parcursul întregului an. „Noi trebuie să facem tot posibilul ca generația tânără să știe despre această tragedie. Din păcate, aceasta este o problemă care nu a fost soluționată până în prezent. Din păcate, în cărțile noastre de istorie, acest subiect practic nu este reflectat la nivelul cuvenit, iar datele istorice sunt denaturate”, a spus Oleg Babenco.
Președintele Asociației Obștești „Asociația Evreilor din Republica Moldova – Foști Deținuți ai Nazismului”, Mihail Gordin, a menționat că holocaustul a început cu venirea la putere a lui Adolf Hitler în Germania, în anul 1933, el a vrut să creeze o națiune cu sânge albastru. Potrivit lui, predarea în școli a holocaustului doar timp de două ore pe an este foarte puțin. „Despre holocaust trebuie să se vorbească zi și noapte”, a spus Mihail Gordin.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost instituită prin rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite în anul 2005 și este marcată anual la data de 27 ianuarie, ca urmare a eliberării în această zi în anul 1945 a celui mai mare lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birchenau.