Victimele celui de al doilea val de deportări staliniste au fost comemorate la Chișinău

Cel de al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949, a făcut ca zeci de mii de basarabeni să ajungă în Siberia și alte zone îndepărtate ale URSS. Dintre aceștia, în prezent, în Republica Moldova mai sunt în viață 7000. Toate victimele deportărilor au fost comemorate astăzi, 6 iulie, într-un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova la „Monumentul deportaților” din scuarul Gării din Chișinău.

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți.

Valentina Sturza, președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, a precizat la eveniment că au trecut 70 de ani de la al doilea val de deportări, atunci când „hoardele barbare au năvălit în casele celor mai buni gospodari, semănând spaimă și dezorientare în familiile acestora”.

Valentina Sturza a mai spus că, în prezent, în Republica Moldova mai trăiesc 7000 de supraviețuitori ai deportărilor. Președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova a cerut prim-ministrului Maia Sandu să revizuiască legile țării, astfel încât acestea să fie în folosul deportaților, care au suferit pe nedrept.

Una dintre supraviețuitoarele deportărilor este Iacub Mardova, care în anul 1949 a fost trimisă cu toată familia în Siberia. „Părinții mei, cu 7 copii. Cel mai mic avea două luni, fratele meu. Cei mai mari aveau 13-14 ani. Acolo am plecat și am stat până în 1957”, a declarat Iacub Mardova pentru IPN. Aceasta a spus că, din fericire, toată familia a supraviețuit și s-au întors înapoi în locurile natale.

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că, în urmă cu 70 de ani, mulți basarabeni au fost ridicați la miez de noapte și duși către nicăieri. „Vi s-a imputat că erați oameni de treabă, oameni cu carte, oameni cu valori morale adânc înrădăcinate în familii, oameni gospodari”, a spus Maia Sandu.

Premierul a mai precizat că bunicii ei s-au salvat în 1949 pentru că s-au ascuns în păduri. Maia Sandu a spus că este conștientă că ajutorul primit de supraviețuitori este foarte mic și este nevoie ca legea să fie schimbată și Guvernul va iniția proceduri în acest sens.

Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, a declarat că nu se mai poate tăcea în privința adevărului în ceea ce privește deportările. „Cei deportați nu și-au putut striga nicăieri durerea. O zi pe an nu este însă suficientă. Avem nevoie de o politică a cultivării memoriei, care să spună adevărul, în care să se regăsească relatările despre acele vremuri grele, ca pildă pentru cei de azi”, a spus Andrei Năstase.

Deputatul și istoricul Octavian Țîcu a spus că din deportările staliniste trebuie învățate lecții și trase învățăminte. „În această zi vreau să învățăm de la cei deportați ce înseamnă puterea și curajul de a trăi, ce înseamnă solidaritatea și detenta existențială care ne va permite întotdeauna să supraviețuim”, a spus Octavian Țîcu.


Prin hotărârea Guvernului Republicii Moldova, ziua de 6 iulie a fost declarată zi de doliu național. În toate localitățile din țară drapelele de stat au fost coborâte în bernă, iar la ora 10.00 a fost păstrat un moment de reculegere.

  • Iacub Mardova, despre deportari
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.