Vicepreşedintele Parlamentului crede că rezultatele vizitei delegaţiei parlamentarilor europeni vor fi critice
Parlamentul trebuie să activeze mai eficient pentru adoptarea unui pachet cât mai vast de legi, a declarat vicepreşedintele Parlamentului Iurie Roşca, în urma întrevederii cu delegaţia ad-hoc a Parlamentului European din cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentară (CCP) RM – UE. Pe de altă parte Serafim Urechean, vicepreşedinte al Comitetului, consideră că trebuie întreprinse acţiuni menite să fortifice eficacitatea CCP RM-UE.
Roşca a declarat pentru presă că în cadrul discuţiilor a fost remarcată o oarecare încetineală în realizarea planurilor schiţate în debutul acestei legislaturi. În acelaşi timp s-au remarcat elemente pozitive prin modificările legislative privind instituţiile democratice şi situaţia din justiţie.
Vicespicherul a admis că totalurile misiunii europene vor fi critice. „Legislativul trebuie să tragă mai multe învăţăminte pentru a valorifica cu mai multă eficacitate timpul şi pentru a reuşi până la sfârşitul acestei sesiuni adoptarea unui pachet cât mai vast de legi, care este aşteptat şi de societate, nu doar de partenerii europeni”, a mai declarat Roşca.
Sursa citată şi-a expus regretul asupra faptului că agenda acestei delegaţii a fost întocmită netransparent, iar cele 45 de minute rezervate întrevederii au fost insuficiente pentru discutarea tuturor chestiunilor. „Sunt surprins că pentru discuţia cu câteva ONG-uri s-au găsit 4-5 ore, dar aceasta este la latitudinea vizitatorilor sau a celor care le sugerează programul”, a spus el.
Vicepreşedintele CCP Serafim Urecheanu a comunicat pentru Info-Prim Neo că în cadrul întrevederii a informat delegaţia europeană despre starea de lucruri din RM şi situaţia critică atestată la mai multe compartimente. Potrivit lui Urecheanu, delegaţia a fost informată despre modul în care Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Codului Audiovizualului, despre neacceptarea societăţii civile şi a opoziţiei la elaborarea acestuia. De asemenea, el a comunicat că declaraţiile oficialităţilor de la Chişinău şi a reprezentanţilor partenerilor lor din opoziţie privind democratizarea şi libertatea presei nu corespund adevărului. Drept exemplu, Urecheanu a nominalizat ziarele „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova” care „şi după privatizare au rămas la cheremul comuniştilor”. De asemenea, potrivit lui Urecheanu, s-a discutat despre „criza vinurilor”, procesele intentate de structurile de forţă, la comanda conducerii statului, unor reprezentanţi ai opoziţiei.
Serafim Urecheanu a mai abordat, în cadrul discuţiei cu oaspeţii europeni, chestiunea privind eficienţa redusă a CCP şi a accentuat necesitatea elaborării unui plan de acţiuni menit să dinamizeze activitatea acestuia. Potrivit lui, delegaţia europeană a susţinut acest deziderat.
În dimineaţa zilei delegaţia a avut o întrevedere şi cu spicherul Marian Lupu. Preşedintele Legislativului a comunicat că, în conformitate cu angajamentele asumate în faţa Consiliului Europei, Parlamentul RM va examina până la sfârşitul sesiunii curente elaborarea şi modificarea a circa 40 de proiecte de lege care vizează reformarea sectoarelor de importanţă majoră pentru societate: independenţa sistemului judiciar, libertatea mass-media, autonomia administraţiei publice locale etc. Totodată, spicherul a remarcat stabilirea unei cooperări dintre Parlament şi societatea civilă, menţionând faptul că la sfârşitul anului curent va avea loc o conferinţă de evaluare a rezultatelor şi vor fi trasate priorităţile pentru cooperarea ulterioară.
Şefa delegaţiei, Mariane Mikko, a apreciat acţiunile realizate de forul legislativ, menţionând, totodată, necesitatea supravegherii procesului de implementare a proiectelor de lege. Mikko a subliniat, de asemenea, necesitatea unui dialog intens cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media în procesul de elaborare a Codului Audiovizualului. Mikko a recomandat parlamentarilor moldoveni să ţină cont de prevederile expertizelor Consiliului Europei şi OSCE, precum şi să asigure ca prevederile Codului să corespundă tuturor normelor democratice din domeniu. La fel, oficialul european s-a interesat de situaţia în domeniul administraţiei publice locale şi eforturile autorităţilor moldovene privind combaterea corupţiei în RM.
Delegaţia Parlamentului European se va afla în RM până la 30 iunie, timp în care va avea un şir de întrevederi cu oficialităţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.