Vicepreședintele Parlamentului cere precizări de la PG și CNA referitor la Arena Chișinău

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr menționează că Proiectul Arena Chișinău a fost pornit cu multiple încălcări. Potrivit PPPDA, comuna Stăuceni a fost lipsită de aproape 70 de hectare agricole, 59 dintre care nu sunt folosite deloc în cadrul construcției. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, care este și vicepreședintele formațiunii, a expediat un demers către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție prin care solicită să fie informat dacă în acest sens există sau nu un dosar penal, transmite IPN.

„Studiul de fezabilitate a fost făcut superficial de către un ONG necunoscut. Concursul a fost organizat de ochii lumii, cu un singur participant din Turcia. În grabă a fost fondată o întreprindere de stat în fruntea cu un consilier al lui Candu (n.r. Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului). A lipsit un calcul elementar în privința recuperării investițiilor în contextul capacității Arenei raportate la numărul de populație din țară”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, terenul este, cel mai probabil, gajat și, posibil, re-gajat. În opinia sa, există un risc sporit ca statul să rămână în orice moment fără acest teren, valoarea comercială a căruia se estimează minimum la 70 de milioane de euro.

„Solicităm să ne informați dacă este pornit dosar în baza informațiilor expediate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în august 2019 cu referință la construcția Complexului Arena Chișinău, inclusiv exploatarea sau gajarea, re-gajarea terenului de 59 ha din proximitatea construcției, atribuirea căruia pentru acest șantier a fost și rămâne a fi nejustificată”, se spune în demersul adresat CNA și PG.

Vicepreședintele Parlamentului solicită și Ministerului Economiei „claritate cu privire la finalizarea acestei construcției și la soarta terenului adiacent de 59 de hectare”.

Arena Chișinău este construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la cinci mii de locuri și spații pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. Procuratura Anticorupție anunța în octombrie 2019 că desfășoară cercetări pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei în extravilanul comunei Stăuceni din municipiul Chișinău. Până acum, s-a comunicat doar că au fost audiate mai multe persoane.

La mijlocul lunii decembrie 2019, autoritățile anunțau că Arena Chișinău va fi dată în exploatare la sfârșitul lunii aprilie a anului curent. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, recepționarea obiectivului și darea în exploatare poate avea loc doar în momentul în care va fi asigurată funcționarea acestuia conform destinației generale și nicidecum pe părți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.