Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie: Sprijinim antreprenorii prin diverse programe de finanțare

Antreprenorii din Republica Moldova primesc sprijin din partea finanțatorilor pentru a-și lansa start-up-uri și pentru a-și dezvolta afacerile. Declarația aparține vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bîlba, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie, numai în cadrul proiectului „EU4Business: Conectarea companiilor” peste 150 de asociații de business și antreprenori din Republica Moldova au beneficiat de fonduri pentru extinderea afacerilor.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a explicat că grație sprijinului partenerilor externi, antreprenorii din Republica Moldova beneficiază de fonduri și consultanță. De asemenea, are loc conexiunea dintre companiile din Republica Moldova și diaspora pentru promovarea produselor autohtone în străinătate.

„Ne bucură faptul că persoane care obțin experiență în Uniunea Europeană revin în țară și investesc în afaceri. Știu că la început este greu, dar în prezent, în Republica Moldova avem diferite programe de suport a întreprinderilor mici și mijlocii, unde antreprenorii pot să aplice și să obțină finanțare sau cofinanțare pentru afacerile lor. E vorba chiar de startup-uri, atunci când se creează întreprinderea, până când compania stă bine pe picioare și poate obține finanțare și sprijin pentru export. În cadrul Diaspora Business Forum, Camera de Comerț și Industrie a fost responsabilă de organizarea întrevederilor bilaterale dintre agenții economici din Republica Moldova și persoanele din diaspora care doresc să promoveze produsele fabricate în Republica Moldova. Am văzut apropierea dintre companii și persoanele fizice și juridice de peste hotare care au experiență, cunoștințe, și pot promova produsele”, a spus vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bîlba.

Grație proiectului „EU4Business: Conectarea companiilor”, sute de asociații de business au primit finanțare. De la lansare, proiectul „EU4Business: Conectarea companiilor” și-a propus să promoveze comerțul între statele membre ale UE și cele șase țări partenere din Est, concentrându-se în special pe cinci sectoare de activitate economică cu un potențial semnificativ pentru creșterea exporturilor: alimente organice, industrii creative, textile, turism și vinificație.

„Proiectul „EU4Business: Conectarea companiilor” este la etapa finală. În luna octombrie vom organiza conferința finală unde deja se înscriu companiile beneficiare ale acestui proiect. Vor fi peste 100 de persoane, din diferite țări. Este un eveniment foarte important, vor fi prezenți reprezentanții unor companii notorii, organizații de suport business, de la Asociația Camerelor Europene. Noi am acordat granturi de aproximativ 60 de mii de euro pentru consorțiile create de către o organizație de suport business din Republica Moldova și din UE sau chiar din Parteneriatul Estic. Aproximativ 150-160 de asociații de business sau întreprinderi au fost beneficiarii finali ai acestui proiect”, a mai spus Mihai Bîlba.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a explicat că grație consolidării eforturilor, companiile reușesc să-și crească productivitatea. După modelul Uniunii Europene, devine tot mai populară asocierea antreprenorilor în „clustere”.

„În cadrul proiectului pe care l-am avut finanțat de Guvernul Japoniei prin intermediul UNDP, am facilitat agenții economici să fie membri ai unor clustere. Adică, s-au unit companiile pentru a-și loba interesele. S-au organizat și vizite de studiu pentru a prelua din experiența Uniunii Europene. În cadrul unui cluster companiile au posibilitatea să discute, să-și lobeze interesele, inclusiv dacă este vorba de procurarea unor utilaje, ca să existe valoare adăugată mai mare. Dacă acum câțiva ani era foarte greu de convins companiile să se asocieze, să aplice la unele proiecte, acum, după preluarea experienței din Uniunea Europeană, lucrurile s-au mișcat”, a explicat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie.

Dezbaterea publică „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova” este ediția a opta, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.