Guvernul de la Chișinău este angajat plenar în ceea ce privește procesul de reformă și modernizare a țării pe drumul european. „Locul țării noastre este în Uniunea Europeană, vom fi membrii aceleiași familii datorită determinării noastre, dar și prietenilor care mereu ne ajută”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în marja programului Consiliului pentru afaceri externe al UE, unde a discutat cooperarea bilaterală cu miniștrii de externe ai României, Franței, Germaniei, Lituaniei, Croației și Suediei, transmite IPN.
„Împreună cu bunul prieten Bogdan Aurescu (ministrul de externe al României, n.r.) am vorbit despre securitatea energetică și identificarea surselor de energie alternative. Cu sprijinul autorităților de la București, Moldova va construi un depozit de gaze naturale pe teritoriul României”, a precizat Nicu Popescu.
Vicepremierul moldovean le-a mulțumit miniștrilor europeni pentru solidaritate și sprijinul în organizarea conferinței „Moldova Support Platform”, care se va desfășura pe 5 aprilie la Berlin. Acest eveniment internațional are ca scop mobilizarea unui ajutor mai mare pentru Republica Moldova și pentru eforturile exemplare de gestionare a crizei umanitare generate de războiul din Ucraina.
Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis. Subiectul prioritar a fost situația regională de securitate, ambele țări susținând ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „I-am mulțumit omologului meu pentru ajutorul financiar de 750 de mii de euro acordat în acest context Guvernului Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina și, de asemenea, pentru relocarea a două mii de refugiați în Republica Lituania”, a precizat ministrul de externe.
Nicu Popescu a salutat susținerea aspirațiilor europene ale țării noastre în cadrul convorbirii cu ministrul afacerilor externe și europene al Croației, Gordan Grlić Radman, și ministra afacerilor externe a Suediei Ann Linde.
În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, viceprim-ministrul a discutat și cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, despre subiectele prioritare de pe agenda dialogului moldo-comunitar.
„M-am referit la cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de Republica Moldova și pașii care urmează a fi întreprinși de Comisia Europeană în vederea elaborării opiniei solicitate de Consiliul UE. Am subliniat deplina înțelegere a autorităților a complexității procesului de aderare, punctând totodată că integrarea deplină și ireversibilă a Republicii Moldova în UE reprezintă singura cale viabilă pentru dezvoltarea țării”, a spus vicepremierul Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.
În discuția cu oficialul european, șeful diplomației de la Chișinău a comunicat despre impactul războiului din Ucraina, menționând că Republica Moldova, de la începutul războiului și până în prezent, a primit peste 360 de mii de refugiați, iar circa 100 de mii sunt rămași pe teritoriul țării. Oficialul moldovean a mulțumit pentru răspunsul prompt al Echipei Europa la solicitările de ajutor umanitar ale autorităților naționale, atât în plan bilateral, cât și prin intermediul mecanismului european de protecție civilă. De asemenea, părțile au discutat despre necesitățile de asistență pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova la criza curentă și efectele asociate.
Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat necesitatea majorării asistenței financiare nerambursabile din partea UE pentru a atenua impactul socio-economic asupra Republicii Moldova, inclusiv ca urmare a necesității de redresare a economiei și diminuarea impactului crizei sanitare și energetice.