Viaţa economică a Republicii Moldova în 2012, retrospectivă Info-Prim Neo
[Material din ciclul „Anul 2012: cifre şi fapte”]
[- 1 ianuarie:] Începând cu această dată, subiecţii impunerii cu TVA, deserviţi de inspectoratele fiscale teritoriale din municipiile Chişinău şi Bălţi, Direcţia marilor contribuabili, precum şi de către Direcţia administrării fiscale din Comrat, prezintă în mod obligatoriu dările de seamă fiscale on-line, prin intermediul serviciului „Declaraţie electronică”.
[- 1 ianuarie:] De la această dată producătorii de ouă sunt obligaţi să le ştampileze, indicând pe fiecare ou ţara de origine, localitatea, codul întreprinderii şi data producerii.
[- 1 ianuarie:] Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a exclus două tipuri de subvenţionare în agricultură: subvenţionarea procurării de fertilizanţi şi restituirea cheltuielilor pentru pomparea apei la irigarea culturilor agricole.
[- 2 februarie:] Fondul Monetar Internaţional a aprobat următoarea tranşă de 77,5 milioane dolari SUA din suma aprobată anterior de peste 572 milioane pentru Republica Moldova.
[- 3 februarie:] Circa 90 de proiecte de mărci comerciale au fost desemnate câştigătoare ale concursului „Marca comercială a anului” 2011, eveniment-cheie în cadrul expoziţiei naţionale Fabricat în Moldova.
[- 6 februarie:] Banca Mondială a desemnat un nou director regional pentru Ucraina, Belarus şi Moldova – Qimiao Fan.
[- 10 februarie:] „Gazprom” a prezentat întreprinderii „Moldovagaz” preţul de achiziţionare a gazelor naturale livrate în Republica Moldova în trimestrul I al anului 2012. Acesta este de 382,24 dolari SUA pentru 1000 de metri cubi, cu 3,69% mai puţin în comparaţie cu trimestrul al IV-a al anului 2011.
[- 10 februarie:] 13 companii au fost desemnate rezidenţi ai Parcului Industrial „Tracom. Volumul total al investiţiilor preconizate, conform proiectelor propuse, va constitui peste 43,5 milioane de lei. Domeniile de activitate propuse de către candidaţi includ: producerea şi prelucrarea metalelor şi pietrei artificiale şi producerea baghetelor şi ramelor din metal, lemn şi polistiren.
[- 10 februarie:] Fiscul nu mai are dreptul să blocheze contul bancar al agenţilor economici sau să le refuze eliberarea certificatelor despre lipsa datoriilor, dacă restanţa acestora la plata impozitelor va fi sub 100 de lei.
[- 15 februarie:] Banca comercială „Universalbank” a rămas fără licenţă. Retragerea acesteia a fost decisă de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei.
[- 22-25 februarie:] La Chişinău are loc Expoziţia Internaţională de vinuri „ExpoVin Moldova 2012”, unde au participat peste 140 de companii din ţară şi străinătate.
[- 24 februarie:] Consiliul de administraţie a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a diminuat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu două puncte procentuale, de la 6,5 până la 4,5 la sută anual.
[- 6 martie :] Agenţia Proprietate Publică de pe lângă Ministerul Economiei lansează prima rundă de privatizări din acest an.
[- 9 martie:] Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova are o nouă echipă şi o nouă organizare. Noul preşedinte al organizaţiei este Emmanuel Skoulios, care până în prezent a deţinut funcţia de vicepreşedinte.
[- 9 martie:] Camera de Comerţ moldo-belgiană îşi începe activitatea la Chişinău.
[- 15 martie:] Asociaţia Businessului European în Moldova ( EBA) şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) au semnat un acord de cooperare.
[- 16 martie:] A fost lansat un nou proiect de asistenţă tehnică în cadrul Programului Suport Bugetar Sectorial (45 mln euro), finanţat de Uniunea Europeană – „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (ESRA).
[- 6 aprilie:] SA „Energocom” a finalizat procesul de negocieri cu „Dtek Power Trade” din Ucraina, contractul de livrare a energiei electrice în Republica Moldova fiind prelungit până la finele anului.
[- 26 aprilie:] Circulaţia feroviară a marfarelor prin regiunea transnistreană a fost reluată după o pauză 6 ani.
[- 28 aprilie:] Consiliul municipal Chişinău a aprobat în lectură finală bugetul municipal pentru anul 2012.
[- 1 mai:] Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat un credit în valoare de 18 milioane de dolari şi un grant de 4,4 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu (FGM) pentru realizarea Proiectului competitivitatea în agricultură în Moldova.
[- 3 mai:] Guvernul a decis să reintroducă serviciile sanitar-veterinare şi fitosanitare în cadrul posturilor vamale organizate la punctele de trecere a frontierei de stat.
[- 5 mai:] Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, a venit în vizită în Republica Moldova însoţit de cel mai mare producător de lactate pe piaţa poloneză.
[- 11 mai:] ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică pentru consumatorii finali. Tariful pentru consumatorii deserviţi de Gas Natural Fenosa este de 1,58 de lei pentru un Kwh, faţă de 1,48 de lei până acum, majorarea fiind 6,8%.
[- 15 mai:] Serviciul Fiscal a lansat o linie de telefon privind verificarea timbrelor de acciz la producţia alcoolică.
[- 28 mai:] Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi Moldova, Qimiao Fan. Oficialii au semnat două acorduri de finanţare destinate implementării Proiectului „Competitivitatea în agricultură”. Acordurile semnate prevăd acordarea unui împrumut de 18 mln dolari SUA de către Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID) şi a unui un grant de 4,4 mln dolari de la Fondul Global de Mediu pentru realizarea Proiectului „Competitivitatea în agricultură”.
[- 28 mai:] Un nou cuptor regenerativ de topit sticlă, cu o capacitate de 200 de tone pe zi, sistem modern de răcire şi program computerizat de dirijare a fost pus în funcţiune la Fabrica de sticlă din Chişinău, întreprindere de stat.
[- 4 iunie:] Fondul Provocările Mileniului Moldova a semnat patru contracte, în valoare totală de circa 92,7 mln dolari, care prevăd reabilitarea în următorii doi ani a drumului de 93 de km Sărăteni – Soroca, inclus în Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului.
[- 4 iunie:] Mai multe staţii PECO din capitală au afişat preţuri mai mici la carburanţi, cu circa 20 de bani.
[- 7 iunie:] Guvernul a instituit Comisia de concurs privind selectarea investitorului pentru crearea Centrului de Expoziţii şi Comerţ „Moldova” în Federaţia Rusă şi a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea concursului.
[- 12 iunie:] La Bruxelles a început cea de-a II-a rundă de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
[- 15 iunie:] Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a serviciilor de extensiune rurală pentru anii 2012-2022, al cărei obiectiv principal este modernizarea localităţilor rurale prin implementarea serviciilor de consultanţă orientate spre generarea valorii adăugate înalte în agricultură.
[- 23 iunie:] Proiectul noii legi privind transportul naval intern al Republicii Moldova a fost aprobat de către Guvern.
[- 26 iunie:] Pachetul de 95,85% acţiuni ale statului în compania „Viorica- Cosmetic” a fost vândut contra sumei de 51 mln lei.
[- 27 iunie:] Republica Moldova a semnat cu Banca Europeană de Investiţii un acord de împrumut pentru 17 milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de transmisie electric, pentru a-l aduce mai aproape de reţeaua europeană de transmisiune a operatorilor de sistem electric (ENTOSO-E).
[- 4 iulie:] Compania aeriană Get Star a achiziţionat un Boeing 747 CARGO. Este primul avion marfar după dimensiune şi capacitate din Republica Moldova.
[- 6 august:] A intrat în exerciţiul funcţiunii noul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS ) Nicolae Vicol, numit în această calitate printr-un ordin al ministrului finanţelor.
[- 7 august:] Municipalitatea a stopat definitiv eliberarea autorizaţiilor pentru amplasarea gheretelor comerciale de toate tipurile în Chişinău.
[- 15 august:] 6 companii producătoare de vin sunt testate pentru posibilitatea de a exporta producţia în Federaţia Rusă.
[- 23 august:] Staţiile PECO afişează preţuri noi la carburanţi. Un litru de motorină şi benzina ajunge să coste cu 40-50 de bani mai mult.
[- 14 septembrie:] 15 întreprinderi producătoare de confecţii şi încălţăminte au lansat campania de promovare „Din branduri de Moldova”, susţinută de proiectul USAID Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED II).
[- 21 septembrie:] Prim-ministrul Vlad Filat a semnat o nouă solicitare de credit, de 150 mln de euro, de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banii urmează a fi investiţi în reabilitarea drumurilor naţionale.
[- 27 septembrie:] Parlamentul a votat ratificarea Acordului privind zona de comerţ liber între ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente.
[- 28 septembrie:] Liderul administraţiei de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat un aşa-zis „decret” privind introducerea taxelor vamale speciale la importul mărfurilor supuse accizelor din partea dreaptă a Nistrului.
[- 3 octombrie:] Vinăria Purcari a obţinut Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru acest an.
[- 3 octombrie:] Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare împrumută Republicii Moldova 35 de milioane de euro prin instrumentul Facilităţii de Finanţare a Eficienţei Energetice în sectorul rezidenţial (MoREEFF).
[- 4 octombrie:] Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege care prevede prelungirea termenului de plată a TVA de la 90 de zile la 6 luni la anumite tipuri de materie primă şi articole de completare importate, care se vor utiliza la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export.
[- 8 octombrie:] 58 de agricultori din Republica Moldova au primit tractoare noi. Tractoarele au fost procurate din tranşa a 9-a a Guvernului japonez în cadrul proiectului de asistenţă pentru fermieri 2KR.
[- 15 octombrie:] Camera de Comerţ şi Industrie Franţa–Moldova a semnat un acord de colaborare cu Agenţia Franceză pentru Dezvoltarea Internaţională a Întreprinderilor UBIFRACE, biroul din România.
[- 22 octombrie:] Organizaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Economică, care acţionează în 247 de ţări ale lumii, şi-a deschis reprezentanţă şi în Moldova.
[- 7 noiembrie:] Centrul de guvernare electronică a lansat un nou serviciu: e – Licenţiere.
[- 10 noiembrie:] Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat, în premieră, companiilor de telecomunicaţii Moldcell şi Orange Moldova câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio de servicii de generaţia a patra (4G).
[- 12 noiembrie:] Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mici pentru carburanţi. Un litru de petrol cu cifra octanică 95, care costa 17,57 lei, s-a ieftinit cu 45 de bani, iar preţul pentru un litru de motorină, care costa 16,57, a scăzut cu 40 de bani. Neesenţial s-a ieftinit şi gazul lichefiat, care a ajuns să coste cu 5 bani mai puţin pentru un litru.
[- 15 noiembrie:] Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională a lansat Programul Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE), până în vara anului 2016, care îşi propune să susţină Guvernul Republicii Moldova în îmbunătăţirea mediului de afaceri. Beneficiile valorificate de sectoarele public şi privat din reformele promovate ar putea constitui câte 100 mln dolari pentru fiecare.
[- 16 noiembrie:] Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Consiliul Rus de Business au încheiat un memorandum de colaborare.
[- 19 noiembrie:] Comisia Europeană este dispusă să primească solicitarea oficială din partea Republicii Moldova privind exportul de peşte, ouă şi carne de pui în UE. Ministerul Economiei a prezentat la Bruxelles o informaţie despre schimburile comerciale ale ţării şi procesul de implementare a recomandărilor CE în contextul negocierilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE. Conform informaţiei prezentate, în ultimii 3 ani în comerţul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal rămâne a fi Uniunea Europeană, cu o pondere de 47% în exportul total şi 44,7% în importul total în primele 8 luni ale anului curent.
[- 21 noiembrie:] Fabrica de fermentare a tutunului din Şoldăneşti a fost privatizată. Pachetul statului de 91,2% acţiuni a fost procurat în prima zi a licitaţiei „cu strigare” care are loc la Bursa de Valori a Moldovei între 20-23 noiembrie. Cele 603213 acţiuni ale fabricii au fost procurate la preţul iniţial de vânzare – 0,50 lei pentru o acţiune. Suma care va fi achitată pentru întreg pachetul va constitui 301 mii de lei.
[- 21 noiembrie:] S-a anunțat că programul de 3 ani cu Fondul Monetar Internaţional, care expiră în ianuarie 2013, va fi prelungit pentru încă 3 luni. / Fondul Monetar Internaţional îi recomandă Republicii Moldova să majoreze vinieta şi accizele la carburanţi. Şeful Misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, a declarat, într-o conferinţă de presă, că autorităţile ar trebui să revizuiască un şir de acte legislative aprobate în ultimul timp sau în curs de aprobate, printre care scutirile fiscale pentru deşeuri şi reziduuri, accizele la produsele de tutungerie şi vinieta.
[- 23 noiembrie:] În oraşul Rezina a fost deschis un incubator de afaceri, care are deja 15 rezidenţi. Incubatorul dispune de spaţii pentru incubarea a 19 întreprinderi. Costul total al proiectului constituie aproape 7 mln lei. Incubatorul este al 3-a creat cu sprijinul financiar al UE.
[- 28 noiembrie:] Fondul Provocările Mileniului Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea primelor două sisteme de irigare incluse în Programul de asistenţă Compact oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA: sistemele de irigare din Criuleni şi satul Lopatna, raionul Orhei. Condiţiile concursului prevăd înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, substituirea a aproximativ 85% din ţevi, reconstrucţia clădirilor pentru staţiile de pompare etc. În urma reabilitării, va fi extinsă aria terenurilor agricole irigate cu aproximativ 1000 de hectare.
[- 6 decembrie:] Senatul SUA a votat proiectul legii de eliminare a Amendamentului Jackson-Vanik faţă de Republica Moldova, proiect susţinut şi de Camera Reprezentanţilor la 16 noiembrie. Această lege, care urmează să fie ratificată şi de preşedintele american, Barack Obama, elimină ultimul obstacol legal în calea atragerii investiţiilor americane în Republica Moldova, notează Guvernul de la Chişinău. Amendamentul Jackson-Vanik a fost aplicat Moldovei încă atunci când ţara era parte a URSS.
[Alina Marin, Info-Prim Neo]