Veteranii vor comemora pe 2 martie „Ziua unui război neterminat”

Veteranii războiului de la Nistru spun că vor comemora pe 2 martie „Ziua unui război neterminat”. Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii Asociaţiei Veteranilor Războiului 1992 Tiras-Tighina au menţionat că Republica Moldova nu are respectiva unei vieţi libere şi paşnice, războiul continuă, Rusia nu a respectat niciun acord încheiat.
 
Preşedintele asociaţiei, Anatol Caraman, a spus că pacea încheiată în iulie 1992, între Rusia şi Republicii Moldova, a fost o făţărnicie. Rusia nu a îndeplinit niciun acord sau promisiune semnată în faţa comunităţii internaţionale. Trupele ruseşti staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, iar forţele de la Tiraspol desfăşoară în continuare operaţiuni de separatism, umilesc cetăţenii la punctele de control.
 
Caraman a venit şi cu acuzaţii către actuala şi fosta guvernare. Acesta a menţionat că guvernarea comunistă susţinea acţiunile Rusiei, iar actuala guvernare cheltuie fondurile europene fără a apropia statul de perspectiva euro-integrării, politicienii sunt implicaţi în scheme de corupţie şi partajare a averii. Potrivit lui Anatol Caraman, viaţa cetăţenilor nu s-a schimbat sper bine, guvernarea nu a finalizat nicio reformă lansată.
 
În preajma zilei de 2 martie, Tiras-Tighina a venit cu propunerea să fie mărite pensiile invalizilor de război, fără capacitate de a munci. Anatol Caraman a spus că veteranii trăiesc în sărăcie, cu pensii de 800 de lei pe lună.
 
Colonelul Valeriu Lapşin a declarat că pe 2 martie veteranii nu vor participa la acţiunile de comemorare alături de politicienii care îşi fac doar PR. Veteranii au venit cu propunerea să nu mai fie organizate mese de pomenire, iar banii să fie redirecţionaţi către veteranii nevoiaşi. 
 
Colonelul Tudor Odobescu a spus că s-ar fi pus capăt conflictului transnistrean dacă fostul lider al Tiraspolului, Igor Smirnov, ar fi fost condamnat de către instanţele de la Chişinău pentru separatism. Colonelul a povestit că în 1991, Igor Smirnov a fost arestat la Kiev, de către poliţia de la Chişinău. Acesta a fost adus în Moldova, însă a fost imediat eliberat de către preşedintele de atunci, Mircea Snegur.
 
Războiul de la Nistru a început pe 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie.
  • anatol caraman despre razbiul de pe nistru.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.