Veteranii războiului de pe Nistru sprijină lupta ucrainenilor

După ce moldovenii care luptă pe frontul din Ucraina, au lansat o adresare către cetățenii Republicii Moldova să nu participe la acțiunile de stradă conduse de Partidul „ȘOR” și alte cete politice, aceștia au lansat o campanie de discreditare a combatanților din Ucraina. Pentru a lămuri lucrurile, un grup de veterani ai războiului de pe Nistru au ținut o conferință de presă la IPN.

„Noi îi susținem pe compatrioții noștri care luptă pentru independența Ucrainei și regretăm mult faptul că un grup neînsemnat de foști luptători susțin ideologia și sprijină invazia Rusiei în Ucraina”, a spus unul dintre veterani, Valentin Țapeș.

Cu referință la fenomenul coruperii, vorbitorul a afirmat că un număr mare de cetățeni ai Federației Ruse participă în ghidarea „partidelor comuniste, socialiste, le pregătesc programul de activitate. Iar aceasta este un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova... A fost expulzat un singur colaborator al ambasadei ruse. Doar unul din 1200?!”, - și-a exprimat revolta veteranul războiului de pe Nistru.

„Este evident că toți aceștia - care se declară în susținerea regimului fascist rusesc - continuă să facă aceea cu ce s-au ocupat pe parcursul a 30 de ani. Unii dintre liderii acestora au fugit din țară – de teamă să nu înfunde pușcăria. Ei folosesc, la comandă, greutățile pentru a genera dezmăț și dezordine cu mânile unor rătăciți, dar și ale unor tineri aflați în soldă. Sper că organele abilitate vor lua măsurile de rigoare”, a spus Valeentin Țapeș.

El a chemat să se instituie un dialog cu autoritățile de la Kiev „în scopul rezolvării problemei transnistrene. Acum este momentul. Numai în acest mod vom putea prelua controlul frontierei pe segmentul transnistrean”, a opinat veteranul, accentuând că acolo se produc necontenit crime economice.

În numele legionarilor moldoveni din Ucraina a luat cuvântul Arslan Safarmatov. „Am venit să mă vadă, în special, acei foști demnitari, care nu știu care e diferența dintre ostaș și mercenar. Deaceea le-aș sugera să se uite în Codul Penal al Republicii Moldova, la articolele cu „furt”, „delapidare”, „îmbogățire ilicită” și încă vreo 20 de articole ale Codului Penal, care îi privește pe ei. Dar las”să vadă și articolul 141 care vorbește despre mercenariat – eu nu sunt mercenar, ci ostaș al armatei ucrainene”, a accentuat ostașul armatei ucrainene.

Totodată, el s-a referit la apelurile demonstranților de duminică privind demiterea actualei guvernări în favoarea unor forțe proruse: „Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina – distrugeri, omoruri, violuri. Toate acestea pot veni peste noi... Nu-i pot înțelege pe acei care au luptat împotriva armatei ruse în ”92, iar azi susțin agresiunea rusă. O fac pentru niște cârnăciori?”

Vorbitorul a accentuat că veteranii luptelor de pe Nistru nu vor admite ca persoane certate cu legea să lanseze apeluri hazardate de schimbare a actualei puteri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.