Veteranii războiului de pe Nistru au reluat protestele în sprijinul a doi invalizi de război şi cer în continuare majorarea pensiilor
Refugiaţii transnistreni şi veterani ai războiului de pe Nistru au pichetat joi, 30 octombrie, Parlamentul şi Preşedinţia în semn de protest faţă de atitudinea autorităţilor. Protestatarii acuză guvernarea comunistă că nu le revendică drepturile care le sunt garantate prin lege, transmite Info-Prim Neo.
”Veteranul de azi, care moare de foame şi de frig, nu are nevoie de memorialele şi monumentele construite prin propaganda actualului preşedinte, Vladimir Voronin”, a declarat preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman.
El a mai spus că, de ceva timp, veteranii încearcă fără succes să obţină de la autorităţi ajutor în procurarea protezelor pentru doi invalizi de război, care nu-şi permit să facă această achiziţie din pensia pe care o oferă statul.
„Doi făţarnici, un oarecare Oatu de la Centru de Reabilitare (Vasile Oatu, manager-sef al Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare — n.r.) şi preşedintele Consiliului municipal Chişinău (Eduard Muşuc – n.r.), îşi permit să iasă la televiziune şi să spună că sistemul de protezare din cadrul centrului este foarte performat, fiind aduse piese din Germania, dar de fapt este o spălare de bani”, spune preşedintele asociaţiei „Tiras Tighina”. „Invalidului Pavel Berzan i-au fost amputate ambele picioare de două ori după protezele făcute de vestitul Oatu. Noul preşedinte al Consiliului Municipal îl susţine pe acesta. Cum putem răbda astfel de nelegiuri?”, a adăugat Anatol Caraman.
„Un veteran de război nu poate supravieţui cu o pensie mizeră de 700-800 lei, mai ales dacă are nevoie şi de proteze, medicamente ş.a.”, a menţionat preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bâzgu.
Totodată, el a mai spus că acţiunea este şi un semn de protest faţă de tergiversarea construcţiei blocului din str. Milescu Spătaru pentru 80 de familii din de refugiaţi transnistreni.
Veteranii războiului de pe Nistru au ameninţat într-o conferinţă de presă, la 10 octombrie, că vor acţiona în judecată autorităţile municipale, dacă acestea nu vor aloca 40 mii euro pentru protezarea celor doi invalizi de război. De asemenea au promit că vor picheta casele demnitarilor, solicitând majorarea pensiilor şi acordarea spaţiilor locative. Aceştia cer mărirea pensiei de invaliditate a veteranilor până la 4 mii lei, pentru invalizii de gradul I, şi 3 mii lei – pentru cei de gradul II.
Actualmente în R. Moldova sunt 269 de invalizi ai războiului din Afganistan şi 243 de invalizi în urma conflictului armat din 1992.