Veteranii Războiului de la Nistru anunță, pentru data de 2 martie anul curent, un maraton auto – „Veteranii pentru Pace”, pe traseul Chișinău-Tiraspol-Chișinău. Potrivit organizatorilor, va fi o acțiune de solidaritate a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care consideră conflictul transnistrean unul artificial. Maratonul va fi organizat în contextul Zilei Memoriei, zi de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992. Detalii despre program vor fi publicate suplimentar pe pagina de Facebook a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență și Integritate.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Uniunii, Radu Prisac, a spus că cei care au avut de suferit în urma acestui război încă mai duc povara nemeritată a acestuia. „Pe parcursul a 28 de ani, fiecare guvernare, indiferent de vectorul său, are pe agendă soluționarea conflictului transnistrean, dar toți suntem martori la o impotență totală a acestor guvernări”, a remarcat Radu Prisac. Potrivit președintelui Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență și Integritate, conflictul transnistrean este un moft al politicienilor, atât al celor de la Tiraspol, cât și al celor din Chișinău. El crede că soluționarea conflictului nu necesită condiții deosebite. Părțile trebuie doar să se așeze la masa de discuții.
Eduard Maican, președinte de onoare al Uniunii, spune că în anul curent se împlinesc 20 de ani de la inițierea Marșului Memoriei. Pe zi ce trece, tot mai mulți camarazi pleacă la cele veșnice, iar conflictul rămâne nesoluționat. Eduard Maican spune că veteranii își doresc pace, vor să comunice cu cei din stânga Nistrului. Sunt necesare premise pentru a ajunge la coeziune și bună înțelegere, ca poporul să nu fie dezbinat.
Președintele organizației teritoriale Soroca, Alexandru Cimbriciuc, a menționat că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au sentimente negative unii față de alții. E un lucru care trebuie recunoscut. Veteranii de război, prin maratonul planificat, vor demonstra că „pacea nu se menține cu forța și ea poate fi obținută doar prin înțelegere”.
Valeriu Cerba, autor al mai multor cărți despre conflictul transnistrean, spune că teritoriul Transnistriei este o bombă gata să explodeze, iar butonul se află la Kremlin. În opinia sa, eforturile conducerii statului moldovenesc trebuie să fie îndreptate către readucerea procesului de negocieri în coordonatele juridice ale dreptului internațional și celui intern al Republicii Moldova, iar subiecții antrenați să nu încerce să reinventeze legea, dar să o aplice. Dreptul trebuie pus în capul mesei de negocieri.
După 2 martie, va fi desfășurată o conferință de presă, la care vor fi prezentate detalii despre mersul acțiunii.