Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova consideră că una din cauzele principale ale lipsei de progres în soluţionarea problemei transnistrene constituie greşelile metodologice, de natură tactică şi strategică, comise de către autorităţile moldoveneşti pe parcursul anilor, transmite IPN cu referire la o declaraţie de presă difuzată de uniune.
În declaraţie se subliniază că în anii 1996-2009 Chişinăul a manifestat o „flexibilitate” impresionantă, făcând o serie întreagă de concesii serioase şi temerare care, în consecinţă, i-au subminat poziţiile la masa de negocieri. Măsurile promovate de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului avantajează mai curând regimul separatist.
„Noi, veteranii războiului de la Nistru, constatăm că actuala „operaţiune de menţinere a păcii” în Republica Moldova are un impact negativ asupra procesului de reglementare, zădărniceşte eforturile de soluţionare a conflictului şi conduce la cimentarea regimului separatist şi, implicit, la perpetuarea divizării teritoriale a ţării. Totodată, factorul militar al problemei transnistrene constituie o sfidare a securităţii naţionale şi regionale”, se menţionează în declaraţie.
Veteranii consideră că este necesară consolidarea poziţiei Moldovei în procesul de negocieri, inclusiv a clasei politice din ţară, care trebuie să declare clar şi cu fermitate că acest conflict transnistrean, ca şi în cazul Georgiei şi Ucrainei, este unul interstatal – între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă din Republica Moldova declară că va sprijini eforturile conducerii ţării în procesul de înlăturare a ameninţărilor reprezentate de factorul militar al conflictului transnistrean şi depăşire a crizei transnistrene.