Veteranii cer implicare activă a autorităţilor în soluţionarea conflictului transnistrean

Autorităţile şi mai mulţi combatanţi au comemorat victimele conflictului armat de pe Nistru la 22 de ani de când acesta a început – 2 martie 1992. După marşul din centrul capitalei şi depunerile de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare, combatanţii au adoptat o rezoluţie prin care cer autorităţilor să fie mai active în a găsi soluţii pentru conflictul transnistrean, transmite IPN.

Preşedintele Nicolae Timofti a spus în discursul său că sute de morţi şi mii de răniţi este preţul apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Oficialul a subliniat că reintegrarea ţării este prioritatea strategică a autorităţilor de la Chişinău, iar procesul de modernizare a Republicii Moldova va permite apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Nicolae Timofti a mai subliniat că o parte importantă din teritoriul republicii Moldova rămâne a fi ocupată de forţe străine.

„Diferendul transnistrean rămâne a fi cea mai tragică filă în istoria Republicii Moldova. Ziua de 2 martie este Ziua Memoriei. Îi comemora astăzi pe cei 300 de eroi ai neamului care au căzut pe câmpul de luptă. Le datorăm plecăciune tuturor celor care şi-au pierdut vieţile în acea confruntare armată. Fie veşnică amintirea lor”, a spus şeful statului.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, prezent la ceremonie, a criticat Rusia amintind despre ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, unde ruşii şi-au dislocat mai mulţi militari.

Combatanţii au avut parte şi de o masă de pomenire la finalul evenimentelor de pe 2 martie.

Conflictul armat de pe Nistru a provocat 300 de decese şi a lăsat circa 3500 de oameni invalizi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.