Pachetul social care a fost propus și semnat de un grup de peste 30 de asociații de veterani nu este luat în calcul de guvernarea actuală. O spune reprezentanții unui grup de veterani ai Războiului pentru Independență. Potrivit lor, deși li s-a promis că măsurile sociale sunt în proces de examinare și vor fi invitați pentru dezbateri, acest lucru așa și nu s-a întâmplat. Veteranii fac apel către conducerea țării să se întoarcă cu fața la ei și să inițieze examinarea pachetului social, la care să participe și ei.
„Am făcut diferite demersuri, fie că este Parlament, fie că este Guvern, însă nu am fost auzi, ci am fost respinși. Nu știm care este motivul pentru că nu am primit niciun răspuns. Este o încălcare flagrantă pentru că timp de 30 de zile trebuia să fim înștiințați ce este cu cererea sau demersul depus de noi. Am avut întâlniri cu deputați din actuala guvernare la care ne-au promis că se lucrează asupra acestui pachet și vom fi invitați la comisiile de rigoare. A trecut mai bine de un an, însă niciodată nu am fost invitați, ceea ce ne pune în gardă”, a declarat Valentin Ţapeş, președinte al Organizației Forța Veteranilor Ialoveni, veteran de război, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui, acest lucru denotă că actuala guvernare nu-și dorește un bun dialog cu veteranii. Și acest lucru se întâmplă chiar dacă, veteranii sunt cei care i-au susținut în alegeri, inclusiv pe segmentul transnistrean, împiedicând transportarea organizată a votanților. „Vrem să atragem atenția că s-a făcut câte ceva din acele promisiuni, însă ele au fost obligatorii în contextul în care anul 2022 a fost declarat Anul Recunoștinței. Însă pachetul pe care noi l-am depus nu a fost primit, ci respins. Chemăm guvernarea actuală să aplece urechea și să ne ofere o oportunitatea de a conlucra asupra acestui pachet social ca să-l putem implementa în viața cotidiană. Or, veteranii nu mai au vârsta de 20-30 de ani, dar au sub 50 de ani și peste. Zilnic noi pierdem un număr foarte mare de veterani”, a mai spus Valentin Țapeș.
Președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 „Tiras-Tighina”, Anatolie Caraman, spune că a fost pregătit un proiect, dar care este în contradicție cu propunerile înaintate de veterani, ba chiar exagerat. Acest lucru a fost spus până a fi trimis în Guvern și s-a menționat că era exagerat și, respectiv, nu va fi avizat de executiv. Veteranul s-au referit în altă ordine de idei și la protestele care au loc astăzi. Potrivit lui, acesta este un drept, însă protestele trebuie să fie pașnice și nu trebuie fie îndreptate împotriva puterii în stat în favoarea altui stat.
Ion Rață, veteran de război, a spus că actuala situație este una dificilă, marcată de fenomene imprevizibile. În opinia sa, tot ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova nu mai are vreun precedent. În această situație grea, veteranii de război, care sunt o forță consistentă, trebuie să se consolideze pentru a depăși situația critică.
Veteranul Victor Ciobanu a spus că veteranii sunt indignați de faptul când niște ofițeri superiori și-au permis să vorbească în numele tuturor veteranilor, ceea ce este incorect. „Noi avem poziția noastră, noi știm problemele noastre ale veteranilor și noi vom lupta ca să fie rezolvate toate problemele veteranilor. Nu ne implicați în diverse scheme politice. Noi condamnăm faptul că ofițerii superiori și-au permis să vorbească din partea tuturor veteranilor”, a mai spus Victor Ciobanu.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.