Veterani de război cer stoparea presiunilor asupra Academiei de Poliţie

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este acuzată că intimidează cadrele didactice ale Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Într-o conferinţă de presă de la IPN, mai mulţi veterani de război au făcut apel către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să intervină şi să nu admită în continuare demoralizarea corpului didactic al instituţiei.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, Anatolie Caraman, a spus că unul dintre angajaţii academiei, locotenent-colonelul de poliţie Iurie Prohniţchi, este persecutat la indicaţia ministrului de interne în exerciţiu, Dorin Recean, şi viceministrul Sergiu Diaconu. Din această cauză, la academie este anunţată grevă japoneză în susţinerea angajatului. Conducerea MAI l-a defăimat şi ofensat în presă pe Iurie Prohniţchi, învinuindu-l că ar fi făcut agitaţie electorală abuzivă, impunând efectivul subordonat să voteze PDM-ul la alegerile parlamentare de anul trecut. Caraman a mai spus că această acuzaţie este un fals, iar conducerea ministerului se răzbună pentru că Iurie Prohniţchi ar fi împotriva lichidării academiei.

Anatolie Caraman susţine că Dorin Recean îşi propune să lichideze academia, înlocuind-o cu traininguri cu o durată de câteva luni. „Prin intenţia de lichidare a academiei, Recean urmărea scopul de a înstrăina blocurile de învăţământ ale instituţiei, însă din cauza rezistenţei opuse de către corpul didactic de ofiţeri ai academiei şi de către societatea civilă, Recean nu şi-a realizat intenţiile”, a spus preşedintele Asociaţiei „Tiras-Tighina”.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război „Credinţă Patriei”, Ghenadie Cosovan, a menţionat că fărădelegile „reformatorilor” de la MAI continuă, anterior fiind lichidat Regimentul „Scut”, un regiment foarte important pentru apărarea patriei. „Nişte diletanţi lovesc în cele mai puternice instituţii. Noi le spunem să înceteze şi ne adresăm către preşedintele Republicii Moldova să intervină în aceste reglări de conturi”, a spus colonelul.

Preşedintele Ligii „Justeţe”, Alexandru Banari, a menţionat că angajaţii academiei duc o luptă de rezistenţă cu regimul oligarhic care s-a instituit în Republica Moldova şi care prin acţiuni raider doresc să-i ocupe sediile, ghidaţi de interes mafiotic. „Academia este o bază nu doar de pregătire a cadrelor, dar şi de perfecţionare a cadrelor din MAI”, a spus locotenent-colonelul.

Aceştia i-au mai cerut lui Nicolae Timofti să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta fărădelegile făcute de către conducerea MAI.

  • anatolie caraman despre persecutarile la academia de politie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.