Partidul Verde Ecologist și Partidul Democrația Acasă au înaintat zece cerințe la proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral în lectura a doua, ca urmare a dezbaterilor care au avut loc în Parlament.
Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că în proiect ar trebui să se regăsească o prevedere privind formarea circumscripțiilor electorale după numărul cetățenilor cu drept de vot, indiferent de granițele unităților administrative. Totodată, este necesar să fie prevăzută organizarea turului doi de scrutin.
„Circumscripțiile trebuie să fie întărite prin decizia Parlamentului deoarece se plasează dreptul acesta spre CEC și apoi toate problemele se înaintează la CEC, ceea ce nu este corect. Comisia Electorală Centrală poate acorda suport informațional, dar decizia de formare a circumscripțiilor trebuie să fie prin decizie parlamentară”, a spus Anatolie Prohnițchi.
Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a spus că una dintre cerințele care ar asigura echitatea între concurenții electorali este excluderea pragului electoral pentru partide și pentru candidații independenți, dar în același timp menținerea pragului electoral pentru blocuri.
O altă solicitare ține de excluderea necesității colectării semnăturilor de către partidele politice. „În proiectul înaintat în Parlament și trecut de prima lectură este prevăzută colectarea de la 600 la 1000 de semnături pentru fiecare candidat. Un partid care are 50 de candidați în 50 de circumscripții și este obligat să colecteze câte 1000 de semnături, asta înseamnă 50 de mii de semnături a unui singur partid. Doar două sau trei partide își vor permite, având la bază factorul administrativ, mediatic și financiar, să colecteze aceste semnături. În rest șanse sunt minime”, a spus Vasile Costiuc.
O altă cerință se referă la necesitatea prelungirii perioadei pentru înregistrarea candidaților de la 60 la 90 de zile. Partidele mai propun excluderea publicității electorale prin afișaj – „pentru că e poluantă”, prin panouri publicitare stradale, ziare, la TV si Radio – „pentru că e scumpă și manipulatoare”.
Cele două partide mai insistă pe introducerea cazierului de integritate. „Avem exemple în care miniștrii care au lucrat 10 ani după facultate doar în instituții de stat au declarat proprietăți de milioane fără să ascundă. Și atunci vine întrebarea, cât este de integru un ministru de genul ăsta sau un deputat care la fel este alesul poporului, dar își poate permite o mașină de două milioane de lei?” a întrebat președintele Partidului Democrația Acasă.
Printre cerințe se regăsește și faptul ca listele de candidați să nu poată fi modificate pe parcursul campaniei electorale. Potrivit liderului Partidului Verde Ecologist, campania electorală se desfășoară o dată în patru ani și orice formațiune politică are timp suficient să definitiveze lista de candidați.