Veronica Mihailov-Moraru: Procesul de selecție a procurorului general trebuie să fie credibil

Ministerul Justiției agreează ideea selectării procurorului general prin votul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, însă propune completarea acestei formule printr-un barem de evaluare. O spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia procesul de selectare a candidatului la funcția de procuror general trebuie să fie unul transparent și credibil, notează IPN.

În avizul Ministerului Justiției la proiectul de modificare a legii Procuraturii se menționează că procedura de selectare a procurorului general trebuie completată. Potrivit șefei de la Justiție, candidații trebuie selectați în baza unui barem de evaluare, care va fi confirmat prin votul membrilor CSP.

„Autorul proiectului de lege consideră că selectarea învingătorului prin votul membrilor CSP va oferi o mai mare discreție membrilor și o mai mare responsabilitate pentru votul acordat. Trebuie să recunoaștem că experiența concursurilor pe bază de punctaj în Republica Moldova nu a fost cea mai reușită. După ce s-a publicat punctajul am văzut că unii membri, în mod evident, au punctat în așa fel încât să defavorizeze un candidat, pentru a fi descalificat din concurs. În avizul nostru noi am considerat că totuși criteriile de selecție a procurorului trebuie să fie completate. Votarea nu este o modalitate greșită, chiar și la CSM se votează, însă un barem de evaluare trebuie să existe. Și acest barem de evaluare poate fi validat prin vot. Este necesar ca acest proces de selecție să fie cât mai credibil”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „Spațiu public” de la Radio Moldova.

Ministrul Justiției spune că procedura de selectare a procurorului general trebuie să fie cât mai transparentă și credibilă, astfel încât să nu planeze suspiciuni în privința modalității de alegere a șefului Procuraturii Generale.

„În alte state procurorul este ales fie prin vot, fie prin diferite modalități combinate. E la discreția statului când vine vorba de astfel de procese importante pentru sistemul justiției, este important ca procesul să fie unul transparent și clar după criteriile de evaluare, încât societatea să fie convinsă că a fost selectată o persoană care merită. La noi, prin acest mecanism, vom crea toate condițiile necesare pentru a-l alege pe cel mai bun”, a mai spus ministrul Justiției.

Potrivit legii, procurorul general este numit de președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de șapte ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE