Veniturile populației Moldovei vor trece în acest an de pragul de 200 mlrd lei, expert

În 2023, toate veniturile populației sub formă monetară vor trece pragul de 200 de miliarde de lei și vor ajunge la cel puțin 215 miliarde de lei, ceea ce este cu 22 de miliarde de lei mai mult decât în 2022. Prognozele aparțin expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Creșterea nominală va fi de 11,5%, dar ținând cont de rata inflației, veniturile după puterea reală de cumpărare vor crește cu doar 1,4%, după ce în anul 2022 ele în valoare reală au scăzut cu 12,4%. Astfel, chiar dacă nominal veniturile sunt mari, totuși după puterea lor reală de cumpărarea noi suntem încă sub nivelul anului 2021 și cel mai probabil vom recupera căderea din 2022 doar către anul 2025, estimează Veaceslav Ioniță.

Pragul de 100 de miliarde de lei Moldova l-a trecut acum 8 ani, iar 10 ani în urmă veniturile totale ale moldovenilor se ridicau la 87 de miliarde de lei.

Veaceslav Ioniță menționează că cea mai mare sursă de venit sunt salariile – 94 de miliarde de lei, la care se adaugă 13 miliarde de lei salarii neoficiale. Estimarea salariilor neoficiale a fost efectuată în baza sondajelor privind salariile în plic efectuate de IDIS „Viitorul” în ultimii 5 ani. A doua sursă de venit sunt remitențele de peste hotare – 42 de miliarde de lei. Aici sunt incluse atât remitențele oficiale, cât și cele neoficiale venite pe diferite căi. Pe locul trei ca sursă de venit sunt prestațiile sociale sub formă de pensii și ajutor sociale – 39 de miliarde de lei.

Potrivit expertului, veniturile din activitatea agricolă individuală la fel se regăsesc în topul celor mai importante surse de venit ale populației, cu o contribuție de 18 miliarde de lei în 2023.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.