Veaceslav Reabcinschi: Necunoașterea limbii de stat le creează persoanelor dificultăți de integrare

Doi ani în urmă, în cadrul Ministerului Educație pentru prima dată a apărut o direcție care se specializează pe minoritățile etnice. Aceasta are ca prioritate elaborarea politicilor în domeniul educației minorităților. Despre aceasta a menționat directorul Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschi, în cadrul dezbaterii publice „Sistemul educațional – cheia integrării sociale în Republica Moldova”, organizată de IPN.

Potrivit lui Reabcinschi, autoritățile competente au muncit cot la cot pentru a îmbunătăți lucrurile în acest domeniu. Astfel a fost inițiat procesul de studiere multilingvă. „Procesul de studiere în câteva limbi, în acest sens lucrăm cu partenerii internaționali. În UTA Găgăuzia se încearcă concepte de introducere a studierii limbii române”, a menționat Veaceslav Reabcinschi.

Necunoașterea limbii de stat le creează persoanelor dificultăți de integrare, notează directorul Agenției Relații Interetnice. În efortul de a îmbunătăți starea de lucruri, de doi ani la rând Ministerul Educației organizează cursuri de limbă română pentru adulți.

„La sfârșitul anului 2024, avem 12 mii de oameni care au absolvit acest curs. Există cerere și acest program va fi continuat. Este un proiect de succes”, susține directorul Agenției Relații Interetnice.

Anul acesta pentru prima dată mai mulți profesori din raionul Taraclia, din UTA Găgăuzia și municipiul Bălți au avut oportunitatea să meargă în România pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și pentru a învăța mai bine limba română.

Veaceslav Reabcinschi a mai spus  că e nevoie de mai mulți profesori calificați în instituțiile cu predare în limba minorităților. „Nu avem profesori, nu avem oameni care să predea anumite obiecte în limba lor maternă. Deoarece ei au studiat materia în rusă sau în română”, a explicat directorul Agenției Relații Interetnice.

Dezbaterea publică la tema „Sistemul educațional – cheia integrării sociale în Republica Moldova” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.