Veaceslav Platon: Voi începe o activitate obștească, politică și educativă

Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că la sfârșitul săptămânii trecute, când Procuratura a anunțat că renunță la învinuirile care îi sunt aduse, în sfârșit i s-a făcut dreptate. Însă, potrivit lui, în aceeași zi, președinta Maia Sandu a lansat în adresa sa acuzații, spunând inclusiv că decizia procuraturii e dubioasă, dar și că el atentează la securitatea și stabilitatea financiară a statului. Acesta susține că „după acest cinism și aceste minciuni tupeiste, nu va tăcea, pentru că paharul s-a umplut”. „Voi începe o activitate obștească, politică și educativă. Voi deconspira toată minciuna care astăzi persistă pe scena politică a acestei țări”, a declarat Veaceslav Platon într-o conferință de presă la IPN.

La sfârșitul săptămânii trecute, Procuratura a renunțat la învinuirile în privința lui Veaceslav Platon, înaintate la mijlocul anului 2016. Acesta spune că învinuirile i-au fost înaintate de „procuratura lui Plahotniuc și a statului capturat”. Or, „era vorba despre instrumente și tentative folosite pentru a intimida și a determina oamenii să i se subordoneze lui Vlad Plahotniuc”. Potrivit lui, până la extrădarea sa din Ucraina, în 2016, în societate a fost creată iluzia că autorii furtului miliardul sunt exclusiv Ilan Șor și Vlad Filat. Însă, la revenirea sa, el a fost primul care a declarat deschis că principalul beneficiar a fost Plahotniuc. Veaceslav Platon  spune că a pierdut tot, chiar și familia,.

Veaceslav Platon afirmă că nu a tăcut pe timpul lui Plahotniuc. Nu va tăcea nici acum. Va relata cine și ce interese urmărește, cum este manipulată societate și cum încearcă să obțină puterea. De asemenea, se așteaptă la tentative de discreditare la adresa sa, dar spune că va opera doar cu fapte.

Omul de afaceri spune că Maia Sandu îi impută diverse infracțiuni, inclusiv și furtul miliardului, pe când ea poartă responsabilitate pentru această fraudă. Platon afirmă că Maia Sandu, fiind membru în Guvern, a votat pentru modificarea legislației cu privire la emiterea garanțiilor de stat, creând „bază legală pentru fraudă, astfel poartă responsabilitate colectivă pentru aceste fapte”.

„Doamna președintă niciodată nu i-a răspuns societății de ce a făcut aceste lucruri. Și acum am o întrebare directă, foarte clară pentru Maia Sandu: De ce ați făcut acest lucru? Ce motivație ați avut? Întrebarea este foarte simplă: Ați făcut-o pentru bani sau din prostie? Vreau să le răspundă tuturor cetățenilor care au fost furați”, afirmă Veaceslav Platon.

Avocatul său, Ion Crețu, a declarat că, încă din 2016, în calitate de apărător, a încercat să aducă la cunoștință cine, de fapt, este beneficiarul banilor sustrași de la Banca de Economii. Însă, „nici procurorii, nici instanța de judecată nu voiau să-l asculte – se punea la baza doar declarația lui Ilan Șor”. În opinia sa, „acum s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple – ca procuratura să constate acele probe, că anume Plahotniuc și Șor au sustras acei bani”, iar Veaceslav Platon nu e vinovat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.