Fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, susţine că de fapt nu s-a furat de la BEM, Unibank sau Banca Socială, ci din rezervele Băncii Naţionale. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.
Potrivit lui Negruţă, în acest furt au fost implicaţi înalţi factori de decizie din toate guvernările, începând cu anul 2005. „S-a ţintit în rezervele Băncii Naţionale, iar cele trei bănci au fost folosite pentru comiterea furturilor. Deputatul comunist Oleg Reidman a fost regizorul acestei scheme. El a controlat până în anul 2010 Banca de Economii prun managementul băncii. După Reidman s-au implicat şi alte persoane suspuse. A fost o schema regională de scoatere a mijloacelor dintr-un sistem bancar în alt sistem bancar”, a spus fostul ministru.
Veaceslav Neguţă afirmă a sesizat în 2013 organele statului despre ceea ce se întâmplă la BEM, dar nu s-a reacţionat. „Am sesizat procurorul general, SIS-ul, CNA, dar nu au reacţionat. Toate aceste instituţii se află în comă, fiind conduse de către persoane şantajabile. Am încercat să-i comunic preşedintelui Timofti despre cele ce se întâmplă la BEM. Consilierul, care iniţial a acceptat să-i raporteze, în cele din urmă a fost ameninţat cu dosar penal de către ofiţerii CNA. Peste o lună de la depunerea sesizărilor mi s-a intentat mie dosar penal. În acelaşi timp au fost făcute două tentative de spargere a secţiei secrete a Ministerului Finanţelor. Nu ştim cine a fost, dar la sigur s-a urmărit sustragerea unor documente secrete”, a declarat Negruţă.
Ex-ministrul finanţelor a dat de înţeles că nu Ilan Shor este principalul vinovat de furtul miliardelor. „Şeful CNA,Viorel Chetraru a declarat că atunci când Shor a preluat conducerea BEM, aceasta deja avea probleme. Dacă se mai întreabă ce a fost în capul lui Shor, când a acceptat să preia BEM-ul, atunci să-şi pună întrebarea cine a fost în spatele lui Shor? Raportul Kroll, face referinţă de mai multe ori la Shor. Dar acest raport, care a fost efectuat de un profesionalism desăvârşit, a avut la bază doar ingredientele puse la dispoziţie de către Banca Naţională. De fapt, se profilează două grupări, care ar fi arhitecţii aceste scheme de sustragere a banilor din BNM. Prima grupare este cea a lui Vlad Plahotniuc, iar cea de a doua , a lui Veaceslav Platon”, a declarant fostul membru al guvernului.
Negruţă a adus acuzaţii grave şi în adresa guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. „Mă întrebam anterior de ce Banca Naţională a luat decizii proaste şi a permis în aprilie 2012 legalizarea devalizării acelor 18,5%, din cota statului. De fapt, a fost un atac raider, condus de către fostul deputat Victor Berlinschi. Până la urmă a trebuit să aflu că, de fapt, Berlinschi este unchiul familiei Drăguţanu. Guvernatorul BNM are cea mai mare implicație, probabil, că şi povară de responsabilitate, pentru că este supraveghetorul, regulatorul sistemului bancar”, a adăugat Negruţă.
Referindu-se la condamnarea sa la trei ani cu suspendare, Veaceslav Negruţă a spus că a avut încredere în juristul instituţiei, care i-a prezentat informaţia într-o aşa manieră, încât să creadă că executarea este inevitabilă. „N-am primit nici o indicaţie de la conducerea PLDM de a executa acea decizie. Eu nu sunt jurist. Din cele prezentate de către juristul instituţiei, care făcea referinţă la practica CEDO, reieşea că dacă nu executăm, atunci riscam să-i plătim mai mult lui Sandulache”, a spus ex-ministrul.