Republica Moldova nu mai are şanse să reabiliteze creditarea externă pentru anul curent, iar unicul lucru care poate să-l facă estă să salveze asistenţa financiară pe care ar putea s-o primească în 2016. Declaraţia aparţine ex-minstrului finanţelor, Veacesslav Negruţă, fiind făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
„Lipsa unui program cu FMI şi lipsa unei echipe guvernamentale fac imposibile negocierile privind reluarea finanţării externe. Problema noastră cea mai mare este sistemul bancar. Declaraţiile politice privind naţionalizarea celor trei bănci doar a speriat finanţatorii externi. O gafă a făcut şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăgăuţanu, care a declarat că lichidarea sau naţionalizarea BEM trebuie să fie hotărâtă de către partidele de la guvernare. Drăgăuţanu a recunoscut astfel imixtiunea politicului în activitatea BNM, care are statutul de instituţie independentă”, a declarat Negruţă.
Fostul ministru al finanţelor a comunicat că în anul 2016 va fi mai dificil de obţinut creditarea externă. „După experienţa avută cu Grecia, creditorii externi vor fi mai prudenţi. Criza regională la fel îi va face pe finanţatorii externi să fie mai rezervaţi în ceia ce priveşte finanţarea Republici Moldova. Nu este exclus că şi dobânda ar putea fi mai mare”, a opinat Negruţă.
Potrivit lui Negruţă, în cazul dacă vor fi îngheţate toate finanţările externe, în buget s-ar forma o gaură de cel puţin 5 miliarde de lei. „Chiar şi aşa, dacă banii publici vor fi gestionaţi eficient, Republica Moldova ar putea să depăşească criza. Însă trebuie să fie făcute rectificări la buget. Aceasta însă este puţin probabil, în condiţiile când nu avem un Guvern care să propună aceste modificări, iar Parlamentul, care trebuie să le adopte, se pregăteşte de vacanţă”, a spus fostul ministru.