Veaceslav Ioniţă: Cine cheltuieşte mai puţin de 25 de mii de lei lunar poate fi liniştit
Fiscul nu va avea dreptul să ia în vizor persoanele ale căror cheltuieli anuale, mai exact diferenţa dintre ceea ce declară că au câştigat şi ceea ce au cheltuit efectiv, este mai puţin de 300 de mii de lei, a spus deputatul Veaceslav Ioniţă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, explicând noua metodă de evaluare indirectă a veniturilor persoanelor fizice, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit parlamentarului, estimarea indirectă a veniturilor este o politică de administrare fiscală, care urmăreşte să fie impozitaţi oamenii foarte bogaţi şi totodată să nu fie deranjaţi cetăţenii cu venituri modeste. „Cei care cheltuiesc mai puţin de 25 de mii de lei pe lună, vă rog să vă bucuraţi de viaţă şi să fiţi liniştiţi. Şi cei care cheltuiesc mai mult, dar achită impozite, tot trăiţi fericit şi nu vă faceţi griji. Singura întrebare va apărea la cei care cheltuiesc sume mai mari de 25 de mii de lei pe lună şi nu au dorit să plătească impozitul. Fiscul pur şi simplu, foarte prieteneşte, vă va întreba: nu vă supăraţi, dar plătiţi şi dvs. ca toţi ceilalţi din Republica Moldova impozitul pe venit? Ca în sportul acela publicitar: „Plăteşte impozite şi culcă-te şi dormi liniştit!”, a menţionat deputatul.
Veaceslav Ioniţă spune că în lege este introdus tot instrumentarul de protecţie a cetăţeanului. „Atunci când fiscul crede că cineva face nişte cheltuieli, la sumele pe care le-am dat eu: nu mai mici de 100 de mii de lei pentru un anumit lucru, fie pentru foaie de odihnă, fie pentru asigurare (acolo sunt câteva capitole de cheltuieli), deci când omul face astfel de cheltuieli, fiscul imediat se uită la acest om să vadă dacă nu cumva cheltuielile nu sunt acoperite de veniturile lui. Dacă constată că este aşa, al doilea lucru pe care îl verifică este dacă el se încadrează în limita de cheltuieli curente, dacă nu greşesc 500 de mii de lei cheltuieli curente anuale. Deci, aceasta înseamnă că fiscul verifică dacă omul acesta nu cheltuieşte mai mult de 30 de mii de lei pe lună fără a avea acoperire justificată de unde a luat banii. Şi doar după aceasta fiscul pune o întrebare simplă: spuneţi vă rog, dvs. la cheltuielile acestea aţi plătit sau nu impozite. Dacă omul cheltuieşte mai puţin de 300 de mii de lei, fiscul nici nu are dreptul să pună întrebări”, a explicat Veaceslav Ioniţă.
Deputatul recunoaşte că sistemul de monitorizare indirectă a cheltuielilor este dificil de implementat şi se aşteaptă ca în cinci ani să dea măcar anumite rezultate. „Pe tot acest parcurs de cinci ani vom lucra la acest model împreună cu fiscul, împreună cu Ministerul Finanţelor, împreună cu Parlamentul. Şi încă o dată vreau să repet un lucru simplu: noi, şi fiecare cetăţean al Republicii Moldova, este extrem de revoltat când aude că oamenii cu vile luxoase, de câteva milioane de euro, cu maşini de sute de mii de euro nu achită niciun impozit, în timp ce cei câteva sute de mii de bugetari din sărăcia lor achită acest impozit, sunt revoltaţi şi este o revoltă absolut firească”, a mai spus parlamentarul.
Potrivit Inspectoratului Fiscal, metodele indirecte de estimare a veniturilor sunt aplicate cetăţenilor Republicii Moldova care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi care în perioada unui an fiscal, cu începere din 1 ianuarie 2012, obţin proprietăţi (bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport, mijloace băneşti) ce depăşesc cumulativ suma de 1 milion de lei, precum şi persoanele efectuează cheltuieli individuale peste suma de 500 de mii lei. Până la finele anului 2012, persoanele fizice care la 1 ianuarie anul curent aveau disponibile mijloace băneşti de peste 500 de mii de lei urmează să depună la fisc o declaraţie privind sumele respective. În cazul în care suma a fost mai mare de 1 milion de lei, declaraţia necesită să fie însoţită de documentele care confirma disponibilul sumei declarate. Odată confirmate, aceste sume nu vor fi supuse impozitării.