Ceea ce se întâmplă azi în municipiul Chișinău este un efect al atentării asupra funcționării sistemului de administrare publică locală și al încălcării echilibrului de separare a puterilor la nivelul administrației publice locale. Aceasta după ce în 2016 a fost promovată legea prin care Consiliul Municipal a fost deposedat de mai multe pârghii în favoarea primarului general. Declarația a fost făcută de Veaceslav Bulat, consilier al Fracțiunii Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” în CMC, la dezbaterile publice cu tema: „Interferențe administrative și politice în capitală”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Potrivit consilierului, sistemul anterior spunea foarte clar că CMC avea întâietate și supremație asupra organului executiv, în anul 2016 s-a aplicat o lovitură prin legea promovată la insistența „unui partid de la guvernare”. De atunci, Consiliul a fost deposedat de împuternicirea de a numi viceprimarii, cea de gestionare a patrimoniului sau a finanțelor etc. și aceste pârghii au fost trecute în competența unei singure persoane la nivel municipal, a primarului general. „Consecințele mai urmează să fie văzute de la acea decizie nechibzuită a Parlamentului”, a spus Veaceslav Bulat. Potrivit lui, dacă pe parcursul mai multor ani se bate pasul pe loc, iar organigrama, regulamentele nu suferă modificări timp de zece ani, e nevoie de întreprins măsuri – fie că sunt numite reforme sau acțiuni sporadice.
Veaceslav Bulat a declarat că este greu de spus, dacă la nivel municipal este vorba despre reforme sau acțiuni sporadice. În opinia sa, aspectul politic în administrația locală e mai pronunțat pe parcursul campaniei electorale, dar după ziua alegerilor campania se încheie și aspectele politice ar trebui să dispară. Totodată, rolul celor care vin în fruntea oricărei administrației publice locale este să respecte ce e prevăzut de lege – să promoveze interesele cetățenilor comunității, să organizeze și să presteze servicii publice. Aspectele politice, aspecte ce țin de relațiile internaționale, transfrontaliere sunt mai puțin în competența autorităților publice locale, de aceea ele ar trebui să se ocupe mai puțin de politică și mai mult de realizarea de activități administrative.
Consilierul spune că, deocamdată, nu a văzut exact care sunt planurile actualei conduceri de la Primărie pe reforma instituțională. „Intuim că aceasta se va realiza pe un plan de reformă care a fost elaborat încă prin anii 2008 și așa și nu a ajuns în CMC pentru a fi aprobat. Dacă actuala conducere urmează niște planuri, strategii care au fost elaborate în trecut este una, dar, pentru că încă nu am văzut niște planuri foarte clare, există riscul necunoașterii și riscul a ceea ce o să iasă din toate astea”. Potrivit lui, pe cetățeanul simplu mai puțin îl deranjează de ce culoare este persoana din fruntea Primăriei, ci mai degrabă problemele care există în municipiu și dacă există cineva care le poate rezolva. Atât timp cât există cineva care depune efort în acest sens, riscurile se diminuează, crede Veaceslav Bulat.
În contextul reformelor de la Primărie, Veaceslav Bulat spune că cetățeanul simplu probabil se gândește în ultimul rând la politică și mai degrabă la grijile cotidiene: să ajungă la timp la muncă, dacă sunt sau nu copii hrăniți la grădinițe cu produse calitative, dacă are apă și căldură în casă etc. „Nu contează ce politică se face atât timp cât se rezolvă problemele. Dacă nu este de acord cu ceea ce se întâmplă, cetățeanul are dreptul la protest”, consideră Veaceslav Bulat.
Dezbaterile publice „Interferențe administrative și politice în capitală”, constituie ediția a 87-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.